«Ηλεκτρονική» δημοκρατία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το σύνθημα του 19ου αιώνα, «καμία φορολόγηση χωρίς εκπροσώπηση», μεταλλάσσεται σε «καμία εκπροσώπηση χωρίς διαβούλευση», με τη βοήθεια όλο και περισσότερων και όλο και πληρέστερων ηλεκτρονικών εργαλείων. Εργαλεία, όπως το DemocracyOS, που αναπτύχθηκε στην Αργεντινή, επιτρέπουν τη συζήτηση και ψήφιση προτάσεων σε μεγάλη κλίμακα.

«Είμαστε πολίτες του 21ου αιώνα, που προσπαθούμε να συνυπάρξουμε μέσα από θεσμούς του 19ου αιώνα βάσει τεχνολογίας του 15ου αιώνα», είπε πρόσφατα η Πία Μαντσίνι, αναφερόμενη στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και την τυπογραφία. Η Μαντσίνι, ειδική στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι μία από τους δημιουργούς του DemocracyOS, όπως μας πληροφορεί η βρετανική εφημερίδα Indepentent.

Το κόμμα της, που ονομάζεται Κόμμα του Διαδικτύου, δεν απέσπασε καμία έδρα στις εκλογές της Αργεντινής το 2013, αλλά το Κογκρέσο της χώρας πείστηκε να δοκιμάσει το DemocracyOS με πολύ καλά αποτελέσματα. «Ολα τα κόμματα της χώρας κατέθεσαν 16 νομοσχέδια και τα τρία που έλαβαν τις περισσότερες ηλεκτρονικές ψήφους συζητήθηκαν από τους πολίτες. Ετσι, υιοθετήθηκε πρόταση του Εργατικού Κόμματος για αύξηση μισθών και βελτίωση εργασιακών συνθηκών των νοσηλευτριών», σημείωσε. «Το θέμα τέθηκε στο Κογκρέσο μόνο μετά το DemocracyOS». «Ηταν ένα θέμα που δεν υπήρχε στα ραντάρ των ΜΜΕ». Τα εργαλεία αυτά είναι χρήσιμα και για τη διαβούλευση σε μικρότερους οργανισμούς, ενώ μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες, αφού βασίζονται σε λογισμικό ανοικτού κώδικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή