Με αντάλλαγμα δυο τσιπούρες κι ένα χταπόδι λιαστό

Με αντάλλαγμα δυο τσιπούρες κι ένα χταπόδι λιαστό

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζαν: Λοιπόν, άκου: κατόπιν ωρίμου σκέψεως κατέληξα γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε την πολυσυζητημένη φωτογράφιση στο μπαλκόνι του σπιτιού του για λογαριασμό του Paris Match.

Nταρκ: Αυτήν για την οποία δήλωσε αργότερα ότι μετανιώνει; Καλύτερα να είχε πει ότι δεν είναι αυτός και η γυναίκα του στις φωτογραφίες, αλλά δύο άβαταρ σε περίοδο νηστείας.

– Σε παρακαλώ σοβαρέψου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας άνθρωπος ευφυής.

– Ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ είχε πει ότι η ευτυχία στους ευφυείς ανθρώπους είναι το πιο σπάνιο πράγμα. Αν κρίνω από την ευτυχία που ξεχείλιζε στις συγκεκριμένες φωτογραφίες, πότε στα πετάγματα της συζύγου του στον αέρα και πότε πάνω από το χταπόδι, δεν νομίζω κάπου εκεί μέσα να υπάρχει χώρος για ευφυΐα. Αλλά, πες μου τον λόγο που έγινε η φωτογράφιση.

– Φωτογραφήθηκε με φόντο τον Ιερό Βράχο και σε μια άλλη λήψη φαίνεται στο βάθος το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Σωστά;

– Ναι. Και λοιπόν; Νομίζει ότι έτσι θα μας δώσουν οι Βρετανοί πίσω τα Γλυπτά; Με αντάλλαγμα δυο τσιπούρες, μια σαλάτα άισμπεργκ και ένα χταπόδι λιαστό; Ωραία διαπραγμάτευση!

– Οχι βέβαια. Ηθελε να κάνει ένα statement οικονομικής θεωρίας.

– Για πες.

– Να, ο μακαρίτης ο Κρίστοφερ Χίτσενς, δημοσιογράφος, συγγραφέας και διανοητής, έλεγε ότι ο Παρθενώνας είναι υπόδειγμα του «Περίκλειου Κεϊνσιανισμού», υπό την έννοια ότι ο Αθηναίος ηγέτης αντελήφθη πως για να ξεπεράσει η Αθήνα την οικονομική και πολιτική κρίση που επέφερε η περσική εισβολή, έπρεπε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. Ετσι χτίστηκε ο ναός. Ετσι ανορθώθηκε το ηθικό της πόλης. Συνεπώς αυτή είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε.

– Ωραίος παραλληλισμός. Το κατάλαβαν λες οι Ευρωπαίοι;

– Δεν νομίζω. Γι’ αυτό και η μοναδική μας ελπίδα πλέον στον αγώνα της διεκδίκησης είναι η ηρωική Αμάλ. Και οι Τούρκοι που δηλώνουν διά στόματος Νταβούτογλου υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

– Τους Τούρκους ξέχνα τους.

– Γιατί;

– Η Αμάλ Αλαμουντίν έχει καταπιαστεί ως δικηγόρος με όλα τα μεγάλα θέματα της ανθρωπότητας. Τώρα έχει στρέψει την προσοχή της στη γενοκτονία των Αρμενίων. Του χρόνου φαντάζομαι θα αρχίσει να μιλάει για το λιώσιμο των πάγων, τον Εμπολα και την παγκόσμια ειρήνη.

– Ναι, αλλά στο μεταξύ έχουμε σύμμαχο και τον διάσημο σύζυγό της. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε ήδη ταχθεί στο πλευρό μας πριν από τον γάμο τους.

– Και πιστεύεις ότι έχω εμπιστοσύνη σ’ έναν τύπο που ανταλλάσσει τα χειροποίητα δερμάτινα παπούτσια του για μια κάψουλα καφέ; Αμα του δώσεις μια δεκάδα, τον εξαγοράζεις για πλάκα.

– Ο,τι και να λες, η Αμάλ συνεχίζει την παράδοση των καλοντυμένων γυναικών με ισχυρή προσωπικότητα, που θέλουν να επαναπατρίσουν τα Γλυπτά. Στον δρόμο που άνοιξε η Μελίνα.

– Η Μελίνα ήταν σύμβολο.

– Το ίδιο και η Αμάλ. Ως και τον Τζούλιαν Ασάνζ έχει υπερασπιστεί νομικά. Ασε το άλλο. Ξέρεις ότι την ακολουθεί ο Αστον Κούτσερ στο twitter;

– Δεν νομίζω να μετρήσει πολύ αυτό στην αντιπαράθεση με το Βρετανικό Μουσείο. Αλλωστε έχουν ένα ακλόνητο επιχείρημα οι Αγγλοι: ότι αν μας δώσουν πίσω τα Γλυπτά, τότε όλοι οι λαοί του κόσμου θα θέλουν το ίδιο.

– Ε, ας το κάνουν.

– Δεν γίνεται. Γιατί όπως είχα διαβάσει κάποτε στην εφημερίδα Guardian -γράφουν και κανένα χαριτωμένο πού και πού- αν συμβεί αυτό, στα βρετανικά μουσεία θα μείνουν δυο τρεις ελαιογραφίες με κόκερ σπάνιελ να τρέχουν στους αγρούς.

– Εχουν κι άλλο επιχείρημα. Οτι στο Λονδίνο τα βλέπουν περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι στην Αθήνα.

– Το ξέρω αυτό το επιχείρημα και θα σου απαντήσω όπως ο Ζυλ Ντασσέν: «Ας στείλουν τα Γλυπτά στο Πεκίνο λοιπόν. Εκεί θα τα βλέπουν ακόμη πιο πολλοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT