Αρχίζει η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες

Αρχίζει η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στo Brussels Group (BG), δηλαδή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής ομάδας συμβούλων, μεταφέρεται σήμερα η συζήτηση για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που προτείνει η Αθήνα είναι η αύξηση του φόρου πολυτελείας, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά, ενώ στην εφεδρεία βρίσκεται η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και υπό συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα του ΦΠΑ. «Οι μεταρρυθμίσεις – δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες», σχολίαζαν από το Μέγαρο Μαξίμου χθες. Μάλιστα, εκτιμούσαν ότι από το σύνολο των μέτρων θα αυξηθούν τα έσοδα κατά 3 δισ. ευρώ και ξεκαθάριζαν πως πρόκειται για «έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ». Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 (αντί προηγούμενου στόχου για 3% του ΑΕΠ), ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας φέτος θα είναι 1,4% (αντί 2,9% προηγούμενης πρόβλεψης).

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Φίλης, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο πως η λίστα περιλαμβάνει 18 μέτρα τα οποία θα αποφέρουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δημοπράτηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων (εκτιμώμενο ετήσιο έσοδο 100 εκατ. ευρώ) και η διασύνδεση όλων των ταμείων καταστημάτων, εστιατορίων και μπαρ με το υπουργείο Οικονομικών.

Η Αθήνα προσδοκά μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσει το Eurogroup και με βάση τις προτάσεις να ανάψει το «πράσινο φως» στη διάθεση μέρους των δόσεων για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις του Απριλίου. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζε χθες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υιοθετήσει «υφεσιακά μέτρα». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν στο πλαίσιο της εξεύρεσης κοινού τόπου. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου δήλωσε ότι η λίστα με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις εστάλη χθες στους θεσμούς, προκειμένου να αρχίσουν οι επαφές στο BG και να συνεχιστούν έως τη Δευτέρα, για να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις.

Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών τα μηνύματα που εκπέμπονται δεν προκαλούν αισιοδοξία. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινή αντίληψη ότι θα εκπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος προγράμματος», ανέφεραν παράγοντες με γνώση της κατάστασης και πρόσθεταν ότι στις τεχνικές διεργασίες «δεν καταγράφεται γρήγορη πρόοδος», καθώς συχνά ακυρώνονται συναντήσεις και δεν γίνονται ουσιώδης συζητήσεις. Μάλιστα, σημείωναν ότι αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα του τι θα συμβεί, αφού το μέγεθός του υπόκειται στις άγνωστες προς το παρόν προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον του ΕΝΦΙΑ, του αφορολόγητου ορίου, του καθεστώτος ΦΠΑ, των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριζαν πως δύσκολα θα υπάρξει επιτυχής έκβαση των συζητήσεων στο BG έως τη Δευτέρα.

Επίσης, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γιορκ Σέλινγκ, δήλωσε ότι «υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας, ενώ ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, κ. Γ. Βάιντμαν, μίλησε επίσης για έλλειμμα εμπιστοσύνης που προκαλούν οι δηλώσεις Ελλήνων υπουργών, ενώ προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή