Μέτρα για την προστασία των Μουσείων του Βατικανού

Μέτρα για την προστασία των Μουσείων του Βατικανού

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνωστισμός των επισκεπτών θέτει σε κίνδυνο τα έργα τέχνης.

Τον αριθμό ρεκόρ των 5,89 εκατομμυρίων επισκεπτών προσέλκυσαν την περασμένη χρονιά τα Μουσεία του Βατικανού, αποδίδοντας στα ταμεία περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις εισιτηρίων σε ετήσια βάση και άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις αναμνηστικών ειδών και άλλες υπηρεσίες.

Ωστόσο, το τίμημα είναι μεγάλο. Το γεγονός ότι η Καπέλα Σιξτίνα δέχεται σήμερα τους τετραπλάσιους επισκέπτες από το 1980 (υπάρχουν μέρες που διαβαίνουν το κατώφλι της πάνω από 25.000 άνθρωποι) σημαίνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από την αναπνοή τους, ο ιδρώτας και η σκόνη προκαλούν ανεπανόρθωτες φθορές στις διάσημες νωπογραφίες της.

Τον περασμένο Οκτώβριο εγκαταστάθηκε νέο σύστημα κλιματισμού και φωτισμού στο παπικό παρεκκλήσι, ενώ βρίσκεται στα σκαριά ο σχεδιασμός μιας εικονικής Καπέλα Σιξτίνα, προκειμένου οι επισκέπτες να περνούν λιγότερο χρόνο στην πραγματική. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα είναι κανονικό αντίγραφό της ή ψηφιακή προσομοίωση.

Αυτό που προς το παρόν θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ότι, όταν πια οι επισκέπτες ξεπεράσουν τα 6 εκατομμύρια, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους έχουν προαγοράσει το εισιτήριό τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή