Oι τιμές κατοικιών αυξάνονται 13 φορές πιο γρήγορα από τους μισθούς στις ΗΠΑ

Oι τιμές κατοικιών αυξάνονται 13 φορές πιο γρήγορα από τους μισθούς στις ΗΠΑ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ρυθμούς κατά δεκατρείς φορές ταχύτερους αυξάνονται οι τιμές των κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες εν συγκρίσει με τους μισθούς, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής στοιχείων από τον κλάδο των ακινήτων RealtyTrac, που επικαλείται το Bloomberg. Συγκεκριμένα, από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2014 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν θεαματικά κατά 17%, ενώ οι μισθοί κατά 1,3%. Η RealtyΤrac χρησιμοποιεί τα εβδομαδιαία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τους μισθούς. Οι δε τιμές των οικιών προήλθαν από τα στοιχεία για τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου 2014 και αντιπαρεβλήθησαν με εκείνες του Δεκεμβρίου 2012. Η διαδικασία στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι, εάν υπάρξει μία μεταβολή στον μέσο όρο των μισθών, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο να φανεί ο αντίκτυπός της στις τιμές κατοικιών.

Κάνοντας χρήση των μισθολογικών δεδομένων σε τοπική/πολιτειακή βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η RealtyTrac συνεπέρανε πως το 76% των αγορών ακινήτων είχαν αυξήσεις στις τιμές των σπιτιών μεγαλύτερες των μισθολογικών. Αυτό αφορούσε κυρίως τις περιοχές Μερσέντ στην Καλιφόρνια, Μέμφις στο Τενεσί, Σάντα Κρους στην Καλιφόρνια και Ογκούστα στην Τζόρτζια, αλλά και το Ντιτρόιτ, το Χιούστον και το Μαϊάμι. Πάντως, όπως επισημαίνει στο σχετικό του άρθρο και το Bloomberg, ορισμένες από τις προαναφερθείσες περιοχές εξακολουθούν να προσφέρουν προσιτή στέγη, ενώ κατά τη διάρκεια της ύφεσης οι τιμές ακινήτων είχαν δραματικά μειωθεί.

Πώς συμβαίνει αυτό; Σε πολλές αγορές στις ΗΠΑ η ανάκαμψη των ακινήτων γεννήθηκε από όσους αγοραστές δεν είχαν εισοδηματικό περιορισμό, οι οποίοι ως θεσμικοί επενδυτές αγόραζαν ακίνητα για ενοικίαση και ως διεθνείς επενδυτές αγόραζαν ακίνητα με ρευστό. Τα σχετικά αναφέρει ο Ντάρεν Μπλόμκιστ, αντιπρόεδρος της RealtyTrac. Οταν, όμως, χρειάζεται να βελτιωθεί η ζήτηση από τους παραδοσιακούς αγοραστές κατοικιών, τότε «είτε θα πρέπει οι μισθοί να ενισχυθούν είτε οι τιμές να σταθεροποιηθούν, αναμένοντας τη βελτίωση στους μισθούς». Ο κ. Μπλόμκιστ επισήμανε πως υπάρχει και μία τρίτη εναλλακτική, δηλαδή να μειωθούν τα επιτόκια, οπότε οι άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη με τους μισθούς τους, αλλά πλέον τα επιτόκια δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή