Διαφωνίες, ενστάσεις και σημεία συμφωνίας της διαπραγμάτευσης

Διαφωνίες, ενστάσεις και σημεία συμφωνίας της διαπραγμάτευσης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνέχιση, για τρίτη ημέρα, των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group ερμηνεύεται ως θετικό σημείο από την κυβέρνηση, με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη φορά δεν απέρριψαν τη λίστα που παρουσιάσαμε, αλλά δέχονται να τη συζητήσουν, σημείο προς σημείο». Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι παραμένουν σημαντικές διαφωνίες και ενστάσεις και το έδαφος που θα πρέπει να καλυφθεί, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, είναι αρκετό, τη στιγμή που τα μηνύματα από την πλευρά των εταίρων ως προς την πορεία της συζήτησης δεν είναι ενθαρρυντικά.

Τα σημεία που έχουν γίνει δεκτά από τους εταίρους αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση για τη δημόσια διοίκηση. Υπό συζήτηση, αλλά με αισιοδοξία από ελληνικής πλευράς ότι θα υπάρξει συμφωνία, είναι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, με την ελληνική ομάδα να επιμένει στη θέση για διατήρηση παρουσίας του κράτους, όχι απαραίτητα πλειοψηφικής, στην μετοχική σύνθεση των υπό ιδιωτικοποίηση φορέων, κάτι που, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δείχνει να γίνεται αποδεκτό.

Η απόσταση παραμένει μεγάλη στο ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να ζητά η συζήτηση να μετατεθεί στη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί σε δύο μήνες να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι αμφισβητήσεις των εταίρων παραμένουν ισχυρές και ως προς την απόδοση που θα έχουν προτάσεις, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και επιμένουν σε πιο απτά μέτρα, όπως η αναμόρφωση του ΦΠΑ. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «ιδεοληψίες» που επανέρχονται διαρκώς, όπως το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ χάσμα καταγράφεται στο θέμα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, που η κυβέρνηση προβάλλει ως κόκκινη γραμμή.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων απασχόλησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Εκεί συζητήθηκε και το θέμα του ΟΛΠ, που προκάλεσε ενδοκυβερνητικές τριβές. Από το Μέγατο Μαξίμου αναφέρουν ότι δεν υφίσταται ζήτημα διαφωνιών και προσθέτουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένας διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος προχωρά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται την Τετάρτη συνεδρίαση του Euro Working Group, ενώ την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, εκτιμούν ότι θα διαφανεί έναν υπάρχει από την πλευρά των εταίρων διάθεση για χαλάρωση της πιστωτικής πίεσης προς την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, πάντως, ότι το μαρτύριο της σταγόνας δεν μπορεί να συνεχισθεί για το επόμενο δίμηνο και θα πρέπει να δοθεί λύση στη χρηματοδότηση, στη βάση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

Αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων πρόκειται να μιλήσει ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή