Μηνύματα Παυλόπουλου σε Ε.Ε. – Αγκυρα

Μηνύματα Παυλόπουλου σε Ε.Ε. – Αγκυρα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο μηνύματα, ένα προς την Ε.Ε. και ένα προς την Τουρκία, σφράγισε την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο πρώτο του μήνυμα ο κ. Παυλόπουλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι ανάγκη η Ε.Ε. να στηρίξει περισσότερο τη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της Ε.Ε., και στο δεύτερο, προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί την Αγκυρα χωρίς να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και στα διμερή προβλήματα.

Οπως αποκάλυψε ο κ. Παυλόπουλος στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, όταν ο Τούρκος ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, απέρριψε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αγκυρα τονίζοντας ότι έχει νόημα μια επίσκεψη στην Τουρκία όταν αυτή θα σηματοδοτήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προόδου στο Κυπριακό και στο ζήτημα της επίλυσης της καθ’ ημάς μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, εννοώντας την υφαλοκρηπίδα. 

Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι ορθότατα διακόπηκαν οι συνομιλίες λόγω της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι σωστή είναι και η θέση να μην ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες, εκτός αν το «Μπαρμπαρός» επιστρέψει στην Τουρκία και όχι απλώς να παραμείνει στην Αμμόχωστο.  Σημείωσε ακόμη ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της Ε.Ε. και η δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο και να ασκήσει την κυριαρχία της εντός των συνόρων της αφορά και τη δυνατότητα της Ε.Ε. να ασκήσει τα ίδια δικαιώματα.  Ο κ. Παυλόπουλος κατέστησε σαφές ότι «μια λύση του Κυπριακού που θα παραβίαζε το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο θα αποτελούσε προσβολή για την Ευρώπη» . Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι η ίδια η Γερμανία πρέπει να επιδιώκει να υπάρχει ως Γερμανία εντός της Ε.Ε., δηλαδή «να επιδιώκει να είναι μια ευρωπαϊκή Γερμανία και αυτή την αντίληψη έχω».

«Αναχωρεί σύντομα το “Μπαρμπαρός”»

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για λύση. Χθες το βράδυ, πάντως, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Οζντιλ Ναμί δήλωσε ότι αναχωρεί σύντομα από την Kύπρο το «Μπαρμπαρός».

Στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας, «ιδίως σε αυτή την οικονομικά κρίσιμη περίοδο», με την Εκκλησία της Κύπρου να στηρίζει τον κυπριακό λαό, αλλά και την κυπριακή κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή