«Πονοκέφαλος» το εσωκομματικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ

«Πονοκέφαλος» το εσωκομματικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους, κρατούν σε αναμονή όχι μόνον τους άμεσα εμπλεκομένους, αλλά και μια σειρά από παράπλευρες δυνάμεις που αναμένουν το αποτέλεσμα προκειμένου να τοποθετηθούν επ’ αυτού. Πρόκειται για τις δυνάμεις – παράγοντες που διαμορφώνουν το εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον, εντός του οποίου η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά θα πρέπει να διαχειρισθούν το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την καθυστέρηση που καταγράφεται στις Βρυξέλλες και τη διάσπαρτη φημολογία για αρνητικό κλίμα από την πλευρά των εταίρων, δηλώνουν αισιόδοξοι και μιλούν για πρόοδο σε σημεία της διαπραγμάτευσης, ενώ θεωρούν ότι η συνεχιζόμενη διαβούλευση θα δώσει θετικό αποτέλεσμα. Αναμένουν δε το Euroworking Group, που έχει προγραμματισθεί για αύριο, να δώσει ένα πρώτο θετικό σινιάλο, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάποια απόφαση για παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ την Πέμπτη.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τον πρωθυπουργό είναι το πώς θα υποδεχθούν μια συμφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ.

Διαφοροποιήσεις για ΟΛΠ

Το θέμα του ΟΛΠ έδειξε ότι διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πολιτική, σε σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα, μπορεί να απειλήσουν άμεσα την κυβερνητική συνοχή. Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, εξέφρασε την αντίθεσή του στην προοπτική συνέχισης της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, στην οποία αναφέρθηκε από το Πεκίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης. Χρειάστηκε επί μακρόν συζήτηση του θέματος στο κυβερνητικό συμβούλιο, που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Κυριακής, ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να δοθούν διαβεβαιώσεις ότι ο διεθνής διαγωνισμός θα προχωρήσει, αλλά θα ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες της νέας κυβέρνησης. Ενστάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα διατύπωσαν και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Στο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκε συνολικότερα η διαπραγματευτική στρατηγική και συμφωνήθηκε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει σε καμιά περίπτωση από τη δέσμευσή της για μη λήψη περαιτέρω υφεσιακών μέτρων.

Οι «κόκκινες γραμμές» ετέθησαν προς τον κ. Τσίπρα νωρίτερα και από τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής. Εκεί, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αφού ενημερώθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στη λίστα προς τους εταίρους, επέμειναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ενώ, ουσιαστικά, τηρούν στάση αναμονής. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν μετά τη συνεδρίαση, από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, δεν μπορούν να τοποθετηθούν έναντι της όποιας συμφωνίας και επιφυλάσσονται να το πράξουν στο μέλλον. Αλλωστε, η Π.Γ. θα συνεδριάσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών στο Brussels Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή