Λείπουν οι μυστικοί ελεγκτές από τη νέα λίστα

Λείπουν οι μυστικοί ελεγκτές από τη νέα λίστα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητές αλλαγές έχει η λίστα που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με εκείνη που είχε αποστείλει στις 24 Φεβρουαρίου. Μία από τις «χτυπητές» διαφορές είναι η απουσία του μέτρου που προέβλεπε ότι νοικοκυρές, τουρίστες, φοιτητές κ.λπ. θα απασχολούνταν για λίγους μήνες ως «μυστικοί φοροελεγκτές», οι οποίοι θα ήταν εφοδιασμένοι με οπτικοακουστικό υλικό και θα διενεργούσαν ελέγχους για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε εγείρει αντιδράσεις (χιουμοριστικές και μη), αλλά το οικονομικό επιτελείο είχε υποστηρίξει ως ορθό. Σε κάθε περίπτωση, ένα μέτρο που κατά το υπουργείο Οικονομικών θα έφερνε έσοδα στο κράτος και θα αντιμετώπιζε σε κάποιο βαθμό την ανεργία, αφαιρέθηκε από τη λίστα, χωρίς να έχει εξηγήσει κανείς τον λόγο.

Στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) θα συνεχίσει την καριέρα του ο κ. Μιχάλης Μασουράκης. Ο κ. Μασουράκης αναλαμβάνει από 1η Απριλίου τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΣΕΒ. Ο κ. Μασουράκης που μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής οικονομολόγος στην Alpha Bank έχει σπουδάσει στο American University και στο Graduate Center of the City University of New York. Διετέλεσε οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1983-1987), οικονομολόγος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνώμων (1987-1996) και σύμβουλος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Εκπτώσεις μετά τις υπερβολές

Αρχισαν οι εκπτώσεις στα μέτρα της κυβέρνησης. Ειδικά στον ηλεκτρονικό τζόγο τα έσοδα πλέον είναι κατά 60% μειωμένα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Η χθεσινή πρόταση Βαρουφάκη για τα έσοδα από τον ηλεκτρονικό τζόγο ανέρχεται πλέον σε 200 εκατ. ευρώ, αντί 500 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική. Η τελευταία πρόταση είχε κάνει αίσθηση, όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου ύψους των εσόδων, αλλά από το γεγονός ότι ήταν η μόνη κοστολογημένη απ’ όσες είχε παρουσιάσει ο ΥΠΟΙΚ στις αρχές Μαρτίου. Παρά όμως την έκπτωση, και το νούμερο αυτό είναι εξωπραγματικό. Ακόμη και όλες οι διαδικτυακές υπηρεσίες του κόσμου να έρθουν στην Ελλάδα, το μέγεθος είναι… άπιαστο.

Η συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη

Με μια ομάδα στελεχών πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα σε τομείς των νέων τεχνολογιών συναντήθηκε χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Η συνάντηση κρατήθηκε «μυστική», υπό την έννοια ότι δεν ανακοινώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Στόχος του υπουργού Οικονομικών ήταν να πείσει τους συνομιλητές του να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα μας. Το εάν τους έπεισε ή όχι θα φανεί, αλλά από τις πρώτες αντιδράσεις μετά το πέρας της συνάντησης δεν προβλέπεται να υπάρξει συνωστισμός επενδυτών στο ορατό μέλλον.

Ομιλία Λούκας Κατσέλη στο Euro50 Group

Στη Φρανκφούρτη βρέθηκε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, όπου μίλησε στην εναρκτήρια συζήτηση του Euro50 Group. Οι φετινές εργασίες του Euro50 Group θα επικεντρωθούν σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής, ιδίως της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η κ. Κατσέλη, η οποία είναι μέλος του Euro50 Group, μίλησε χθες κατά την εναρκτήρια συζήτηση, ενώ αύριο θα συμμετέχει σε δείπνο κατά το οποίο κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Στις εργασίες θα παραστούν, μεταξύ άλλων, και θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Euro50 και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Eντ. Αλφαντερί, ο πρόεδρος της JP Morgan Τζ. Φρένκελ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Π. Πράετ, ο διευθυντής του Centre for European Policy Studies Ντ. Γκρος, ο πρόεδρος της Société Général Λ. Μπίνι Σμάγκι, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή