Αναστασιάδης: «Θετική η αποχώρηση Μπαρμπαρός εάν δεν ανανεωθεί η Navtex»

Αναστασιάδης: «Θετική η αποχώρηση Μπαρμπαρός εάν δεν ανανεωθεί η Navtex»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι αποχώρησε το Μπαρμπαρός είναι ένα θετικό βήμα, είπε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι εκείνο που απομένει είναι να μην ανανεωθεί η navtex και να μην παραγνωρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δοξολογίας για την 1η Απριλίου 1955 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το μήνυμα της Ημέρας είπε ότι «είναι μια μέρα που οφείλουμε όλοι να ανατρέξουμε στο παρελθόν αποδίδοντας την τιμή που αξίζει σε όσους έδωσαν τη ζωή τους και σε όσους αγωνίστηκαν για να ζούμε σήμερα και να διεκδικούμε την ελευθερία μας. Νομίζω ότι το διαχρονικό δίδαγμα μέσα από τον επικό αγώνα, αλλά και τη μετέπειτα ιστορία μας είναι πως ‘ενωμένοι μπορούμε’».

Ερωτηθείς αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Eide έρχεται στην Κύπρο για να ανακοινώσει επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όχι, δεν γνωρίζω γιατί επιστρέφει. Επιστρέφει βεβαίως για να διαβουλευθεί εάν και κατά πόσο δημιουργούνται οι προοπτικές. Αυτό θα το δείξουν τα γεγονότα και εν συνεχεία θα αποφασίσουμε.

Το γεγονός ότι αποχώρησε το Μπαρμπαρός είναι ένα θετικό βήμα. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να μην ανανεωθεί η navtex και να μην παραγνωρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση αν το περιεχόμενο των συνομιλιών θα αφορά το σημείο από όπου αφέθησαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «αφήστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου και σίγουρα θα υπάρξει ανάλογη διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τους συμβούλους και με τον διαπραγματευτή, εάν και εφόσον, επαναλαμβάνω, δημιουργηθούν οι συνθήκες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη ακολούθως στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου παρέστη σε τρισάγιο κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των Ηρώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή