Mατιές στον κόσμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΩΝΙΑ

Βρότσλαβ, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Οπως πολλές πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έτσι και το Βρότσλαβ συμπυκνώνει ιστορικές αφηγήσεις που αρχίζουν από τον Μεσαίωνα και φτάνουν στις μέρες μας. Από τις μεγάλες πόλεις της Πολωνίας, το Βρότσλαβ (πολωνική προφορά: Βρότσουαβ) θα είναι μία από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2016. Εχει εξελιχθεί θεαματικά όπως όλη η χώρα. Στην αρχιτεκτονική του ανιχνεύεται η μακρά ιστορία της πόλης, γνωστής ώς το 1945 με το γερμανικό της όνομα, Μπρέσλαου. Μία από τις πόλεις που έθρεψαν την «Αλληλεγγύη» του 1980, το Βρότσλαβ έχει να επιδείξει την επαναστατική, κατά του κομμουνισμού, εξέγερση και την post punk σκηνή του, αλλά και το αριστοκρατικό παρελθόν του όταν ήταν κέντρο της Βοημίας και της Σιλεσίας, κομμάτι της Πρωσίας και προπύργιο του γερμανικού εθνικισμού προς Ανατολάς. Παραμένει μια μεγάλη, ζωηρή και γοητευτική πόλη, σταυροδρόμι ανάμεσα στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Στο Μουσείο Bardo

www.bardomuseum.tn

Tα 23 θύματα στο Εθνικό Μουσείο Bardo της Τύνιδας, από επίθεση ισλαμιστών, ήταν σοκ για την εκκοσμικευμένη κοινωνία της χώρας, που προσπαθεί να κρατηθεί έξω από τον κλοιό των εξτρεμιστών. Το Μουσείο Bardo δημιουργήθηκε από τους Γάλλους ως ένα κέντρο για την εθνική αφήγηση της περιοχής. Παραμένει βασικό αξιοθέατο της Τύνιδας.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Η street art της Μπογκοτά

Ενα μικρό αγόρι, γελαστό, που κρατάει μια τρομπέτα, καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος μιας ζωγραφιάς που καλύπτει πλέον έναν άχαρο τοίχο στην Μπογκοτά. Με σύνθημα «Τέχνη για ζωή», το νέο αυτό δείγμα τέχνης δρόμου φωτίζει την πρωτεύουσα της Κολομβίας σε μία γειτονιά που έχει ομοιομορφία με κτίρια από κόκκινο τούβλο. Η τοιχογραφία υμνεί τη ζωή και τις ομορφιές της χώρας.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Ποδήλατα για τους πρόσφυγες

Με μια λευκή θάλασσα από κοντέινερ μοιάζει από μακριά ο προσφυγικός συνοικισμός Αλ-Ζαατάρι στην πόλη Μαφράκ της Ιορδανίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Λόγω της θέσης της, η πόλη προσείλκυσε πρόσφυγες από τη γειτονική χώρα, που τώρα θα μπορούν να κυκλοφορούν και με ποδήλατα. Τα προσφέρει η πόλη του Αμστερνταμ μέσω του ολλανδικού υπουργείου Ανάπτυξης.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Το Πομπιντού της Μάλαγα

Το νέο απόκτημα της Μάλαγα είναι το Κέντρο Τέχνης Πομπιντού. Eγκαινιάστηκε στις 28 Μαρτίου και αποτελεί αξιοθέατο όχι μόνο για την αρχιτεκτονική του αλλά κυρίως για την έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής μεγάλων δημιουργών του 20ού αιώνα. Μπορεί κανείς να δει έργα των Πάμπλο Πικάσο, Φρίντα Κάλο, Φράνσις Μπέικον, Μαξ Ερνστ, Αλμπέρτο Τζακομέτι, Ρενέ Μαγκρίτ και πολλών ακόμη. Για τη νότια Ισπανία, μια τέτοια επένδυση κεφαλαίων, τέχνης και εμπιστοσύνης είναι ισχυρή τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία, αλλά κι ένα σήμα εξωστρέφειας και ανόδου.

ΒΟΛΙΒΙΑ

Το νεομπαρόκ των Ανδεων

Στη μεγάλη πόλη του Ελ Αλτο, στη Βολιβία, μια γυναίκα, ντυμένη με τη χαρακτηριστική, τοπική ενδυμασία, περνάει μπροστά από ένα καινούργιο κτίριο. Είναι ένα από τα πολλά στον ρυθμό του νεομπαρόκ των Ανδεων, όπως τα αποκαλεί η τρέχουσα γλώσσα της δημοσιογραφίας και της κοινωνίας. Με αυτό το ύφος χτίζονται εμπορικά κέντρα και κατοικίες προσφέροντας μια αμήχανη πρόταση ανανέωσης του αστικού τοπίου. Χαρακτηριστικό των νέων κτιρίων, η πλούσια χρωματική γκάμα, αντίστοιχη των παραδοσιακών ενδυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή