Νικολούδης: Δυσκολίες για τη λίστα Λαγκάρντ

Νικολούδης: Δυσκολίες για τη λίστα Λαγκάρντ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολίες αντιμετωπίζονται κατά τις διαδικασίες ελέγχων υποθέσεων οικονομικού χαρακτήρα, όπως η λίστα Λαγκάρντ και του Λουξεμβούργου, οι καταθέσεις στην Ελβετία και οι off shore εταιρείες, υπογράμμισε χθες, από του βήματος της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας Π. Νικολούδης, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΧΑ Ηλ. Κασιδιάρη, ο κ. Νικολούδης είπε ότι οι έλεγχοι προχωρούν με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας ενός πλέγματος παραγόντων που καθιστούν δυσχερές αυτό το έργο. Για τη «λίστα Λαγκάρντ», οι δυσκολίες εντοπίζονται στην άρνηση των ελβετικών αρχών να δώσουν στοιχεία για μια υπόθεση, η οποία στηρίζεται σε στοιχεία παρανόμως κτηθέντα. Για τις εξωχώριες εταιρείες, στο ότι απαιτείται η συνεργασία κι άλλων χωρών για τη διασταύρωση των στοιχείων. Ο κ. Νικολούδης αναφέρθηκε, επίσης, στην πολυπλοκότητα που πρέπει να έχουν οι έλεγχοι των ελληνικών αρχών ώστε να είναι αποτελεσματικοί.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι, για την επίτευξη των στόχων που τίθενται, θα πρέπει να γίνουν συνδυαστικοί έλεγχοι των καταθέσεων σε τράπεζες όχι μόνο του εξωτερικού αλλά και ελληνικές, μετοχών, ακίνητης ή άλλης περιουσίας και των περιοδικών φορολογικών δηλώσεων, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Αν δεν γίνει αυτό και ο όποιος έλεγχος επικεντρώνεται μόνο στις λίστες, τότε θα είναι –όπως είπε χαρακτηριστικά– σαν να βλέπουμε μόνο το δέντρο και όχι το δάσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή