«Σπάει» σε δύο κομμάτια ο ευρωπαϊκός αθλητισμός

«Σπάει» σε δύο κομμάτια ο ευρωπαϊκός αθλητισμός

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαρακώματα μοιάζει να βρίσκεται ο ευρωπαϊκός αθλητισμός, καθώς η δημιουργία Ευρωπαϊκών Αγώνων φαίνεται να αλλάζει τις… ισορροπίες στη Γηραιά Ηπειρο. Ευρωπαίοι παράγοντες κορυφαίων ολυμπιακών αθλημάτων φοβούμενοι ότι θα βρεθούν στην… εξέδρα και θα χάσουν τα σκήπτρα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αθλητισμού από το 2018. Φυσικά, και τα τηλεοπτικά δικαιώματα -και συμφέροντα- δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν από αυτή την κόντρα.

Τρία χρόνια μετά τους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν σε δύο μήνες στο Μπακού, η Γλασκώβη και το Βερολίνο σκοπεύουν να διοργανώσουν ένα πολυαθλητικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα συνδυάζει τα επίσημα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τουλάχιστον πέντε ομοσπονδιών, δηλαδή υγρού στίβου, ποδηλασίας, κωπηλασίας και τριάθλου στη Γλασκώβη και του στίβου στο Βερολίνο, ενώ είναι πιθανό να προστεθεί και το γκολφ, στη Γλασκώβη. Θα υπάρχει κοινή τελετή έναρξης και λήξης.

Δεν είναι τυχαίο, ότι πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε στο Βερολίνο πως επιτεύχθηκε συμφωνία με την ένωση των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοράσεων (EBU) για την κάλυψη της νέας διοργάνωσης.

«Κάποιοι από τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες μαζί με τη σύμπραξη της EBU προσπαθούν να κάνουν ένα είδος αντίπραξης. Νομίζω, όμως, στον ευρωπαϊκό αθλητισμό δεν χωράνε να διεξάγονται δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χρόνο παρά χρόνο» δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΕ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Αγώνων «Μπακού 2015», Σπύρος Καπράλος.

«Στρατηγική»

Σκοπός των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών των αθλημάτων είναι να μην «καπελωθούν» από τις ευρωπαϊκές ολυμπιακές επιτροπές αλλά οι τελευταίες δείχνουν να μη φοβούνται. «Δεν αποτελεί απειλή για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ένωσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Πάτρικ Χίκι και πρόσθεσε: «Θα έχει λιγότερα αθλήματα από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, λιγότερους αθλητές, και θα γίνεται και σε διαφορετική χρονιά. Χάρη στις ευκαιρίες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς και τη μοναδική πολυαθλητική εμπειρία που προσφέρουμε θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε τους κορυφαίους αθλητές, και μαζί τους έρχονται οι κορυφαίοι χορηγοί και ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί».

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι στο Μπακού οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες στίβου (ΕΑΑ) και υγρού στίβου (LΕΝ) θα στείλουν στην πλειονότητά τους νέους αθλητές. «Στο Αζερμπαϊτζάν θα μας εκπροσωπήσουν οι νεανικές μας ομάδες. Στα πρωταθλήματα του 2018 κάθε άθλημα θα έχει την αυτοτέλειά του. Η ιδέα ξεκίνησε από κάποιους παράγοντες από τη Β. Ευρώπη» μας είπε ο αντιπρόεδρος της LEN και πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

Στη διοργάνωση του 2018 προβλέπεται να συμμετέχουν περί τους 3.000 αθλητές. Οι εγκαταστάσεις είναι, ήδη, έτοιμες τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Γλασκώβη. Η τηλεοπτική μετάδοση είναι εξασφαλισμένη από μη συνδρομητικά κανάλια σε 56 χώρες με δυνητικό ακροατήριο 850.000.000 ανθρώπων.

Η σκωτσέζικη μεγαλούπολη σκόπευε αρχικά να καταθέσει υποψηφιότητα για τους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2019, των οποίων η διοργανώτρια πόλη θα αποφασιστεί στα μέσα Μαΐου κατά τη σύνοδο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, στην Τουρκία. Απέσυρε την υποψηφιότητά της για να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενιαίων Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Αθλητισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT