Μέτρα λιτότητας 10 δισ. στην επόμενη τριετία ο στόχος του Μ. Ρέντσι

Μέτρα λιτότητας 10 δισ. στην επόμενη τριετία ο στόχος του Μ. Ρέντσι

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξοικονόμηση έως και 10 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι μέσα στην επόμενη τριετία, άμεση προτεραιότητα για τη Ρώμη σε μια κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία. Ο κ. Ρέντσι δεσμεύτηκε, ωστόσο, να μην προχωρήσει σε καμία αύξηση του ΦΠΑ σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα II Messagero. Προβλέποντας, παράλληλα, ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει με ευελιξία την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, ο κ. Ρέντσι άφησε το παράθυρο ανοικτό για την επένδυση μέχρι και οκτώ δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των φορέων κοινωνικής πολιτικής και τη δρομολόγηση δημοσίων έργων με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

Η εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη μείωση των φορολογικών διευκολύνσεων για τις επιχειρήσεις, την ιδιωτικοποίηση των περισσότερων εταιρειών στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος για τον ιατρικό εξοπλισμό των κρατικών νοσοκομείων, ώστε να μη χρεώνεται μια σύριγγα στην Καλαβρία στο τριπλάσιο της τιμής που ισχύει στο Μιλάνο, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες ανάμεσα στα αιτήματα των Βρυξελλών και στη συρρίκνωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του. Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν εξασθένηση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος στην κοινή γνώμη, με το ποσοστό δημοτικότητας να υποχωρεί από το 40% στο 35,7%, όταν το κόμμα Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο έχει ενισχυθεί, αντίστοιχα, από το 18% στο 21,3%.

Η Ιταλία, όντας η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη με χρέος στο 127,9% του ΑΕΠ, κάνει προσπάθειες να επιτύχει μια δημοσιονομική εξυγίανση στα όρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,3% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2013. Για το σύνολο του 2014, το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε στο 3% από το 2,9% το 2013. Ενα χρόνο αφότου ο κ. Ρέντσι ανέλαβε την εξουσία, η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη το δ΄ τρίμηνο του 2014, ενώ προηγουμένως κυμαινόταν από το -0,1% στο -0,2% ανά τρίμηνο. Τον Φεβρουάριο, η ανεργία αυξήθηκε στο 12,7% από το 12,6% τον Ιανουάριο. Συν τοις άλλοις, η χαλάρωση ορισμένων διατάξεων του εργατικού κώδικα θεωρείται πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα, διότι διευκολύνονται οι απολύσεις και επιτρέπει μεγαλύτερη χρήση των ελαστικών ωραρίων στην απασχόληση.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Μασιμιλιάνο Παναράρι, θεωρούν πως ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρνει ριζικές αλλαγές στην πολιτική σκηνή της χώρας, παρά το γεγονός ότι απέχει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, επισημαίνεται από την Deutsche Welle.

Οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία δεν παραμένουν κρίσιμες μόνο στην Ιταλία, αλλά και στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Και στα δύο κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Αυτό αντανακλάται στην πτώση των τιμών κατά 0,09% τον Μάρτιο στην Ιταλία, αν και ήταν μικρότερη από την υποχώρηση κατά 0,6% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,3% τον Φεβρουάριο από την πτώση των τιμών κατά 0,4% τον Μάρτιο. Η διολίσθηση των τιμών απεικονίζει τη συνεχιζόμενη εξασθένηση της κατανάλωσης.

Ωστόσο, εντοπίζονται θετικά σημάδια στον ορίζοντα. Οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινήθηκαν τον Μάρτιο σε υψηλά επίπεδα τόσο στην Ιταλία όσο και τη Γαλλία, κάτι που αποδίδεται στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου που ενισχύουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Τέλος, προσδοκίες πηγάζουν από τον αναμενόμενο θετικό αντίκτυπο των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των χωρών αυτών στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT