Κομισιόν: Η επόμενη κίνηση είναι της Ελλάδας

Κομισιόν: Η επόμενη κίνηση είναι της Ελλάδας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη κίνηση της Ελλάδας περιμένει η Ευρωζώνη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Αθήνας και δανειστών. Σήμερα και αύριο συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG) με στόχο να ενημερωθούν τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία των διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των άτυπων Eurogroup και Ecofin στις 24 και 25 Απριλίου στη Λεττονία. Την ίδια ώρα, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ξανάπιασαν δουλειά χθες στην Αθήνα, ενώ εκτός απροόπτου το Brussels Group θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι σήμερα και αύριο θα υπάρχει EWG και μετά ξεκινάει το Ορθόδοξο Πάσχα.

«Η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Αλ. Βιντερστάιν, και σημείωσε ότι το EWG θα προχωρήσει σε μια αποτίμηση της κατάστασης σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Επίσης, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κ. Σ. Γκάμπριελ, δήλωσε πως η χώρα του «είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Και κατά την άποψή μου μέσα στο ευρώ και όχι έξω από αυτό». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το «πώς μπορεί κανείς να το κάνει αυτό, εξακολουθεί να μη μου φαίνεται πολύ ξεκάθαρο», αναδεικνύοντας με τον τρόπο του ότι η Αθήνα είναι εκείνη που πρέπει πλέον να ξεκαθαρίσει τις προσθέσεις της. Επίσης, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Ιβ Μερς, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι ήταν αναμενόμενη η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας δεδομένων των προθέσεων της νέας κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Ευ. Τσακαλώτος, δήλωσε χθες στο Bloomberg ότι στη διαπραγμάτευση θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ της συνέχειας των ευρωπαϊκών κανόνων και της δημοκρατικής βούλησης για αλλαγή, η οποία εκδηλώθηκε με την εκλογή νέας κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα «πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλιώς δεν έχει νόημα η ψήφος» και αυτές αφορούν να μη μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί και να μην υπάρξουν άλλα υφεσιακά μέτρα. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα μη αποπληρωμής της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ, αλλά πρόσθεσε πως το τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις 24 Απριλίου, «νομίζω όλοι το ξέρουν και γι’ αυτό όλοι εργαζόμαστε για το καλό σενάριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις μεταξύ των τεχνοκρατών των δανειστών και της Ελλάδας, που έγιναν χθες, βρέθηκαν στο επίκεντρο κυρίως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού και εκείνα για τη μείωση των διοικητικών βαρών.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην παρούσα φάση παραμένει το θέμα των δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Οι δανειστές επιμένουν στη λήψη μέτρων που θα έχουν άμεση και σίγουρη αποτελεσματικότητα ενισχύοντας τα δημόσια έσοδα. Επίσης, θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να αλλάξουν μέτρα που ισχύουν σήμερα, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και η μη παροχή 13ης σύνταξης.

Εφόσον επέλθει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών άμεσα, τότε είναι πολύ πιθανό στις 24 Απριλίου το Eurogroup να αποφασίσει την εκταμίευση μέρους των δόσεων που εκκρεμούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή