Τα… τσούγκρισα!

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγο καιρό είχα μια διαμάχη με έναν φίλο μου… Εκείνος επέμενε πως το ψηφιδωτό φτιάχνεται μόνο με πέτρινες ψηφίδες ή με βότσαλα, όπως γινόταν στα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια. Όταν του είπα πως έχω δει συγκλονιστικά μωσαϊκά φτιαγμένα με αυγά, τότε εκείνος… κλονίστηκε!

Δεν το πίστευε, θεωρώντας πως λέω υπερβολές, και η αλήθεια είναι πως τα «τσουγκρίσαμε» λιγάκι. (Έτσι δε λένε όταν κάποιοι μαλώνουν και δε συμφωνούν;)

Του πρότεινα να δει στο Διαδίκτυο τα έργα μιας Ουκρανής καλλιτέχνιδας, της Oksana Mas. Την Oksana την είχα θαυμάσει στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2011 (μία από τις μεγαλύτερες και η πιο παλιά έκθεση τέχνης στην Ευρώπη). Με είχε εντυπωσιάσει η τεράστια εγκατάσταση που είχε φτιάξει από ξύλινα αυγά, βαμμένα με τον παραδοσιακό τρόπο της πατρίδας της, στην εκκλησία του San Fantin.

Τα… τσούγκρισα!-1

Το πολύ εντυπωσιακό είναι πως είχε αναπαραστήσει ένα έργο των αδελφών Βαν Άικ, καλλιτεχνών της πρώτο-αναγέννησης (του 1500 μ.Χ.), με 3.640.000 ξύλινα αυγά! Το μνημειακό αυτό έργο, με μήκος 134 μέτρα και ύψος 92, καταφέρνει να παντρέψει την παλιά με τη σύγχρονη τέχνη. Ανάλογα με την απόσταση που το κοιτάς, μοιάζει με τεράστιο ψηφιακό αρχείο, όπου κάθε αυγό με τη σειρά του μοιάζει με pixel.

Ο φίλος μου με πήρε τηλέφωνο ζητώντας μου συγγνώμη για την επιμονή του και μου υποσχέθηκε πως την Ανάσταση θα φέρει να τσουγκρίσουμε αυγά βαμμένα από τη μαμά του. Έτσι, απ’ ό,τι φαίνεται, τα τσουγκρίσαμε μόνο μεταφορικά, ευτυχώς!

Καλή Ανάσταση

και καλό τσούγκρισμα (αυγών)!

Η Catουρά 

ΥΓ.: Η εγκατάσταση της Oksana Mas έχει τίτλο «Μετα-vs-πρωτο-αναγέννηση» και, προκειμένου να επιτευχθεί, χιλιάδες άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά κοινωνικά στρώματα ζωγράφισαν τα ξύλινα αυγά, με βάση το ουκρανικό λαϊκό έθιμο krashenki και την παραδοσιακή ουκρανική διακόσμηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT