Το αλαλούμ δηλώσεων για τον ΦΠΑ προκαλεί αναστάτωση στην αγορά

Το αλαλούμ δηλώσεων για τον ΦΠΑ προκαλεί αναστάτωση στην αγορά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ». «Δεν χρειάζεται αύξηση του ΦΠΑ». «Θα μπορούσαν να αυξηθούν οι συντελεστές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη». «Δεν υπογράφω αύξηση συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά». «Δεν θα δεχθούμε αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα». «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση». «Θα ήθελα να τον δω να πέφτει σταδιακά στο 15%». «Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».

Οι παραπάνω δηλώσεις προέρχονται από στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία κατά καιρούς μάλιστα ή από μέρα σε μέρα αλλάζουν άποψη για το αν πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ ή πού πρέπει να αυξηθούν. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε 24 ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης εξέφρασε δύο διαφορετικές απόψεις. Αρχικά δήλωσε ότι το θέμα του ΦΠΑ σε κάποια νησιά είναι υπό ανοικτή διαβούλευση, ενώ χθες παρουσιάστηκε απόλυτος, αναφέροντας ότι: «Δεν πρόκειται να υπογραφεί αύξηση του ΦΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση». Βέβαια, της δήλωσης αυτής προηγήθηκε τοποθέτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένου, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο αυξήσεων συντελεστών στα νησιά, σημειώνοντας ότι: «δεν πρόκειται ποτέ ο ΦΠΑ στα νησιά να ανέβει».

Από την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, στην οποία αναφερόταν ότι «η πολιτική ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές οι οποίοι θα εξομαλυνθούν με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις», μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολυγλωσσία ή οι πολλές και διαφορετικές γραμμές στον κυβερνητικό συνασπισμό μπερδεύουν και αναστατώνουν την αγορά και την κοινωνία που περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε μία σειρά από θέματα μεταξύ των οποίων και του ΦΠΑ.

Προς το παρόν, ο τρόπος που θα γίνει ο εξορθολογισμός στους συντελεστές και ο περιορισμός των εξαιρέσεων, όπως έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους είναι άγνωστος. Μεταξύ των δηλώσεων που έχουν διατυπωθεί, οι πιο ενδιαφέρουσες ανήκουν στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Από το θα ψάξω να βρω έναν συντελεστή (σ.σ. ο οποίος θα αυξηθεί) σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση, μέχρι και τη δήλωση του υπουργού στην οποία εξέφραζε την επιθυμία να δει τον ΦΠΑ να πέφτει σταδιακά στο 15% (σ.σ. από 23%) και να πληρώνεται.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, φαίνεται ότι επιμένει στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε κάποια νησιά. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή» ανέφερε τα εξής: Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θεσμοθετήθηκε για εξαιρετικά ισχυρούς λόγους: Για ν’ αντιμετωπισθούν τα αυξημένα έξοδα κατοίκων και επιχειρήσεων λόγω μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών, λόγω γεωγραφίας, οικονομικών παραγόντων. Οι λόγοι αυτοί έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, βέβαια, για νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που το τουριστικό προϊόν τους τιμολογείται πενταπλάσια π.χ. από την Κρήτη, και το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων τους είναι πολύ υψηλότερο. Και δεν καταλαβαίνω γιατί σκέψεις για ευθυγράμμιση αυτών των δύο νησιών με το καθεστώς ΦΠΑ της επικράτειας προκαλεί τις διαμαρτυρίες π.χ. του Δημάρχου Λέσβου. Από αλληλεγγύη; Ωστόσο, μια τέτοια ευθυγράμμιση είναι μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς τα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει όλα μαζί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT