Ομαδικοί τάφοι με θύματα του ISIS στo Τικρίτ

Ομαδικοί τάφοι με θύματα του ISIS στo Τικρίτ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΚΡΙΤ. Στην εκταφή σορών από ομαδικούς τάφους όπου έχουν ενταφιασθεί εκατοντάδες Ιρακινοί στρατιώτες, θύματα του «Ισλαμικού Κράτους», πέρυσι στο Τικρίτ, προχωρούν ομάδες Ιρακινών ιατροδικαστών, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της Βαγδάτης.

Περίπου 1.700 στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού του Ιράκ είχαν αιχμαλωτισθεί πέρυσι από τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από το στρατόπεδο Σπάιχερ, την αεροπορική βάση έξω από την πόλη-γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, μετά την κατάρρευση της άμυνας, υπό την πίεση της προέλασης των ισλαμιστών.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι υπηρεσίες προπαγάνδας του «Ισλαμικού Κράτους» είχαν δημοσιεύσει αποτρόπαιες εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στρατιωτών. Οι αιχμάλωτοι κυβερνητικοί στρατιώτες εμφανίζονταν να υποχρεώνονται να ανεβούν σε φορτηγά και να αποβιβάζονται από αυτά σε άγνωστη τοποθεσία. Εκεί, οι ισλαμιστές τους υποχρέωναν να ξαπλώσουν σε ρηχά ορύγματα, με τα χέρια τους πισθάγκωνα δεμένα. Αλλα βίντεο εμφάνιζαν μασκοφόρους ισλαμιστές να εκτελούν δεκάδες στρατιώτες, οι σοροί των οποίων ρίχνονταν στον ποταμό Τίγρη.

Οι ομάδες ιατροδικαστών εντόπισαν οκτώ ομαδικούς τάφους στο εσωτερικό των κήπων πρώην ανακτόρου του Σαντάμ, ενώ 12 άψυχα σώματα είχαν εκταφεί τη Δευτέρα. Από τα πτώματα, οι ιατροδικαστές εξασφάλισαν δείγματα γενετικού υλικού, ελπίζοντας ότι το DNA θα μπορέσει να συγκριθεί με αυτό που ελήφθη από συγγενείς αγνοουμένων. Οι οικογένειες των αγνοουμένων ασκούν, στο μεταξύ, έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση της Βαγδάτης για ταχεία αναγνώριση των θυμάτων.

«Μετά την εκταφή του πρώτου ομαδικού τάφου, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για θύματα από το στρατόπεδο Σπάιχερ. Η σκηνή ήταν φρικτή. Δεν μπορέσαμε να εμποδίσουμε τους εαυτούς μας να ξεσπάσουμε σε κλάματα. Τι είδους βάρβαροι μπορούν να σκοτώσουν εν ψυχρώ 1.700 ανθρώπους;» είπε ο αρμόδιος ιατροδικαστής Χαλίντ αλ Ατμπί, στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Βαγδάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή