Στο 12,94% έφθασε η συμμετοχή της καναδικής Fairfax στη Eurobank

Στο 12,94% έφθασε η συμμετοχή της καναδικής Fairfax στη Eurobank

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αγορά άνω των 600 εκατ. μετοχών της Eurobank έχει προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες ο καναδικός επενδυτικός όμιλος Fairfax, ενισχύοντας αποφασιστικά το ποσοστό συμμετοχής της στην εγχώρια τράπεζα. Οι αγορές πραγματοποιούνται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου η αβεβαιότητα και η ανησυχία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – εταίρων κυριαρχούν.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της Fairfax Financial Holdings, το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής της στη Eurobank από 8,77% που ήταν μετά τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την περασμένη άνοιξη, σε 12,94% σήμερα (3 Απριλίου). Αν δεν συνυπολογιστούν οι μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ (περίπου το 35% του συνόλου), τότε το ποσοστό της Fairfax ανέρχεται στο 20,03%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, σχολιάζοντας την αύξηση της συμμετοχής της Fairfax τόνισε: «Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης κορυφαίων μακροπρόθεσμων επενδυτών στην τράπεζα, στη διοίκηση και στον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, αλλά και στη θετική προοπτική της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού μέσα στην Ευρωζώνη. Η άρση της αβεβαιότητας θα ανοίξει μεγάλες δυνατότητες για την αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων που υπάρχουν, αλλά σχολάζουν ή υποαποδίδουν».

Η Fairfax είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας κινητών τηλεφώνων BlackBerry (εξαγόρασε το 2013 τη Research in Motion (RIM) – BlackBerry έναντι 4,7 δισ. δολαρίων). Επίσης, συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της Bank of Ireland. Αρχικά μαζί με άλλους επενδυτές αγόρασε το 35% της τράπεζας. Στη συνέχεια, το 2014, Fairfax και Ross πούλησαν το 6,4% των μετοχών της Bank of Ireland. Το τελευταίο διάστημα, η Fairfax άρχισε την πώληση του μισού της εναπομένουσας συμμετοχής του (5,8%) στην Bank of Ireland. Συνολικά, προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση 935 εκατομμυρίων μετοχών της Bank of Ireland (2,9% του μετοχικού κεφαλαίου) σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 35,8 ευρώ και 37,3 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό ύψος της συναλλαγής εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως τα 349 εκατομμύρια ευρώ. Η Fairfax είχε αγοράσει τις μετοχές προς 0,10 ευρώ όταν επένδυσε 1,1 δισ. ευρώ για το 34,9% της Τράπεζας το 2011, μαζί με τον Γουίλμπουρ Ρος και τρεις ακόμη επενδυτές.

Πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Brit έναντι 1,88 δισ. δολαρίων. Αλλες σημαντικές συμμετοχές της Fairfax είναι: – στα προϊόντα φροντίδας υγείας: Johnson & Johnson, στους κλάδους ασφάλισης και αντασφάλισης: Crum & Forster, Northbridge Financial, Zenith, Falcon Insurance, ICICI Lombard, Gulf Insurance, Alliance Insurance, Polish Re, Singapore Re, Group Re, Advent, Odyssey Re κ.ά., στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες: Thomas Cook India.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του καναδικού επενδυτικού ομίλου στην Ελλάδα, το 2014 εξαγόρασε την Praktiker Hellas, της οποίας οι ετήσιες πωλήσεις αγγίζουν τα 195 εκατ. ευρώ και διαθέτει 14 καταστήματα με 1.100 εργαζόμενους. Επίσης, είναι κύριος μέτοχος της εταιρείας ακινήτων Grivalia (πρώην Eurobank Properties) με ποσοστό άνω του 40%. Τέλος, κατέχει ποσοστό άνω του 5%, στον όμιλο Μυτιληναίου, που την καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή