H Αργεντινή καταθέτει αγωγή κατά της Citibank

H Αργεντινή καταθέτει αγωγή κατά της Citibank

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωγή κατά της τράπεζας Citibank προτίθεται να υποβάλει, τώρα, η Αργεντινή, καθώς η αμερικανική τράπεζα συνήψε συμφωνία με το hedge fund NML του Πολ Σίνγκερ, εκ των πιστωτών του Μπουένος Αϊρες που δεν έχουν δεχθεί να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» των ομολόγων της. Στη βάση αυτής της συμφωνίας, άλλωστε, η αμερικανική τράπεζα επιχείρησε να αποπληρώσει το εν λόγω hedge fund ζητώντας τη στήριξη του Αμερικανού δικαστή, Τόμας Γκρίεζα. Πρόκειται για τον δικαστή που έχει αναλάβει τον παρατεταμένο νομικό αγώνα ανάμεσα στο Μπουένος Αϊρες και στη μειονότητα πιστωτών του που δεν συναίνεσαν σε «κούρεμα» των ομολόγων τους.

Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη στις 20 Μαρτίου και στη συνέχεια η Citibank ζήτησε ειδική άδεια από τον Αμερικανό δικαστή, για να προχωρήσει στη σχετική πληρωμή. Σύμφωνα, όμως, με τον Αργεντίνο υπουργό Οικονομικών, Αξελ Κισίλοφ, «η συμφωνία δεν έχει ισχύ στην Αργεντινή», καθώς το Μπουένος Αϊρες αρνήθηκε την πρόταση. Η κυβέρνηση της Αργεντινής έσπευσε να εμποδίσει προσωρινά την πρόσβαση της τράπεζας στην εγχώρια αγορά. Αναφερόμενος στην παρέμβαση του Μπουένος Αϊρες, ο κ. Κισίλοφ τόνισε πως «επιστρατεύσαμε ένα προληπτικό μέτρο, ώστε το δικαστικό μας σύστημα να ακυρώσει τη συμφωνία ανάμεσα στα αρπακτικά funds και τη Citibank».

Υπενθυμίζεται πως το NML έχει αγοράσει τα ομόλογα της Αργεντινής έναντι ευτελούς τιμήματος, όταν η χώρα τελούσε σε καθεστώς πτώχευσης, αλλά διεκδικεί την αποπληρωμή τους εις το ακέραιον εξωθώντας το Μπουένος Αϊρες σε τεχνική στάση πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή