Ομαδική αγωγή 25.000 χρηστών κατά Facebook

Ομαδική αγωγή 25.000 χρηστών κατά Facebook

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BΙΕΝΝΗ. Εναντίον της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook κατέθεσαν ομαδική αγωγή 25 χιλ. χρήστες για παράνομη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Οι καταγγέλλοντες, οι οποίοι προέρχονται από πολλά ευρωπαϊκά κράτη αλλά και από την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία, απαιτούν αποζημίωση 500 ευρώ έκαστος, κατηγορώντας την ιστοσελίδα ότι συμμετείχε στο πρόγραμμα παρακολούθησης (Prism) της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). «Ζητάμε από το Facebook να σταματήσει τη μαζική παρακολούθηση, να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας της ιδιωτικής ζωής και να σταματήσει τα συγκεντρώνει τα δεδομένα προσώπων που δεν διαθέτουν λογαριασμό σε αυτό», είχε δηλώσει ο Μαξ Σρεμς, Αυστριακός υπέρμαχος της προστασίας της ιδιωτικότητας του βίου και νομικός, που κατέθεσε χθες την ομαδική αγωγή.

Το 2011, ο Σρεμς είχε στραφεί πάλι εναντίον της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης ενώπιον της ιρλανδικής αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς τα κεντρικά γραφεία του Facebook βρίσκονται στο Δουβλίνο και είχε δικαιωθεί. Τότε, η Αρχή είχε ζητήσει από την ιστοσελίδα να αποσαφηνίσει την πολιτική που ακολουθούσε όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα. Και τώρα η αγωγή κατατέθηκε εναντίον της έδρας του Facebook στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στο Δουβλίνο και διαχειρίζεται το 80% των λογαριασμών της ιστοσελίδας.

Την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικηγόροι της ιστοσελίδας προσπάθησαν να πείσουν ότι το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να κρίνει την υπόθεση. Η σχετική απόφαση πρόκειται να εκδοθεί πριν από το καλοκαίρι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή