Υπεγράφη το σχέδιο συγχώνευσης για τις ζυθοποιίες «Μύθος» – «Ολυμπιακή»

Υπεγράφη το σχέδιο συγχώνευσης για τις ζυθοποιίες «Μύθος» – «Ολυμπιακή»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για τη συγχώνευσή τους βρίσκονται η «Μύθος Ζυθοποιία» και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία καθώς πριν από λίγες ημέρες υπέγραψαν το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης, το οποίο καθορίζει τις λεπτομέρειες για το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας, καθώς και για τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών.

Η νέα εταιρεία, η οποία θα ονομάζεται Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θα έχει μετά τη συγχώνευση μετοχικό κεφάλαιο 15.187.495 ευρώ, διαιρούμενο σε ισάριθμες μετοχές ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η κάθε μία. Αν και βάσει του σχεδίου σύμβασης η Ολυμπιακή Ζυθοποιία –πρόκειται για την εταιρεία που παράγει την μπίρα ΦΙΞ– είναι αυτή που θα απορροφήσει τη «Μύθος Ζυθοποιία», οι μέτοχοι της τελευταίας, στην πραγματικότητα δηλαδή ο όμιλος της Carlsberg, θα κατέχει στη νέα εταιρεία το 51% των μετοχών. Το υπόλοιπο 49% θα κατέχουν οι παλιοί μέτοχοι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ήτοι ο κ. Ι. Χήτος και τα αδέλφια Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης.

Το παραπάνω γίνεται πιο κατανοητό με βάση τη σχέση ανταλλαγής μετοχών, η οποία περιγράφεται στο σχέδιο συγχώνευσης. Οι μέτοχοι της «Μύθος Ζυθοποιία» θα λάβουν για κάθε μία μετοχή της 1,23 μετοχές της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας. Από την άλλη, οι μέτοχοι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας για κάθε μία μετοχή της υφιστάμενης εταιρείας θα λάβουν 0,56 νέες μετοχές της εταιρείας που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Οι νέοι τίτλοι μετοχών θα εκδοθούν μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ενώ οι παλαιοί τίτλοι μετοχών τόσο της απορροφούμενης όσο και της απορροφούσας θα ακυρωθούν. Ως ημερομηνίας ισολογισμού μετασχηματισμού ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2014. Το σχετικό σχέδιο σύμβασης έχει λάβει μέχρι στιγμής την έγκριση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινώσει οι δύο συγχωνευόμενες εταιρείες τον περασμένο Νοέμβριο, η νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία θα διοικείται από 7μελές εποπτικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον κ. Λαρς Λέμαν (σήμερα είναι πρόεδρος της «Μύθος Ζυθοποιία»), αντιπρόεδρο τον κ. Ι. Χήτο (πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της υφιστάμενης Ολυμπιακής Ζυθοποιίας) και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Α. Καραφυλλίδη (σήμερα διευθύνοντα σύμβουλο της «Μύθος Ζυθοποιία»).

Το 2014, τελευταία χρήση για την οποία η «Μύθος Ζυθοποιία» δημοσιεύει ισολογισμό, η εταιρεία πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 80,83 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3,4% σε σύγκριση με το 2013. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ανήλθαν σε 10,98 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους σε 4,007 εκατ. ευρώ, έναντι 2,98 εκατ. ευρώ το 2013.

Ο κύκλος εργασιών της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ανήλθε το 2014 σε 52,62 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2013, ενώ οι καθαρές της ζημίες διευρύνθηκαν φτάνοντας το 2014 τις 772.931 ευρώ έναντι 282.527 ευρώ το 2013. Το σύνολο των υποχρεώσεων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ανήλθε στη χρήση του 2014 στα 53,06 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 38 εκατ. ευρώ πρόκειται για βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ανήλθαν το 2013 σε 5,62 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT