Γίνεται, αλλά πώς;

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ερώτηση που απασχολεί όσους ασχολούνται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, χωρίς ιδεοληψίες, είναι αν μπορεί ή όχι να αλλάξει ο όρος που λέει πώληση του 67,7% των μετοχών σε άλλο μικρότερο ποσοστό, όπως θέλει η κυβέρνηση, για να διασφαλίσει παράλληλα τα βέλτιστα οφέλη. Η απάντηση ίσως κρύβεται στη σελίδα 18 της από 5ης Μαρτίου του 2014 προκήρυξης του ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί, στη σημείωση 10, παράγραφος 2, αναφέρεται ότι το Ταμείο διατηρεί «κατά την αποκλειστική του διακριτική ευχέρεια», μεταξύ άλλων, και το δικαίωμα να τροποποιήσει τη διαδικασία. Αρα, καταρχήν μπορεί.

Το ζήτημα, όμως, που παραμένει κυρίαρχο είναι πώς σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορέσει το Δημόσιο να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών και να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά έσοδα από τη συναλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού δεν μετέχει μόνον η Cosco, αλλά και η θυγατρική της Maersk, APM Terminals, όπως και άλλοι τρεις υποψήφιοι, για τους οποίους υπάρχουν, πάντως, μικρές προσδοκίες.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό της Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide, η εταιρική οντότητα που θα συσταθεί για να αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, εφόσον τελικά προχωρήσει η παραχώρηση, αναμένεται το 2016 να έχει κύκλο εργασιών υψηλότερο των 160 εκατ. και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων που θα υπερβαίνουν τα 90 εκατ. ευρώ. Υπάρχει, ωστόσο, ένα «αλλά»: Για να «τρέξουν» οι αποσβέσεις και τα έξοδα, η εταιρεία αυτή θα γράψει ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα τα πρώτα τρία χρόνια, ύψους 100 εκατ. ετησίως. Κάθε αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού μεταβάλλει επί τα χείρω τα προβλεπόμενα και άρα παραπέμπει σε χαμηλότερο τίμημα.

Η EBRD στην Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) εγκαινίασε τα γραφεία της στην Κύπρο. Ο επικεφαλής στην Κύπρο, Libor Krkoska, δήλωσε σε συνέντευξή του, τότε, στην «Κ» πως μεταξύ άλλων η ΕBRD είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της και στην Ελλάδα. «Η εμπλοκή μας στην Ελλάδα θα είναι ανάλογη του τι προσπαθούμε να κάνουμε και στην Κύπρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται και τα γραφεία μας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Libor Krkoska, ενώ σε ερώτηση για το πεδίο δραστηριοποίησης της EBRD απάντησε ότι «ήδη έχουμε κάποια projects τα οποία εξετάζουμε, ενώ αναμένεται να έχουμε δράση κυρίως στον ιδιωτικό τομέα». Οντως, πριν από λίγες ημέρες, επισημοποιήθηκε το άνοιγμα της EBRD στην Ελλάδα…

Καίριες παρεμβάσεις του ΣΒΒΕ

Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο και με έντονο το πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) είναι πιο ενεργός από ποτέ. Παράδοξο κι όμως αληθινό: με 420 επιχειρήσεις μέλη και με έντονη παρουσία στους κλάδους τροφίμων και ποτών, δομικών υλικών και υψηλής τεχνολογίας, ο ΣΒΒΕ φαίνεται να γυρίζει σελίδα πιο δυναμικά από ποτέ. Ακόμη και από τις παλιές, καλές εποχές. Πραγματοποιεί, μάλιστα, καίριες παρεμβάσεις με θεσμικά ερωτήματα και προτάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα και πανελλαδικά, με ένα και μοναδικό στόχο: να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT