GS: Το πολιτικό ρίσκο, απειλή για τις ελληνικές τράπεζες

GS: Το πολιτικό ρίσκο, απειλή για τις ελληνικές τράπεζες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα αποτελέσει την κύρια απειλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα επιδεινώνεται η κατάσταση όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με την Goldman Sachs (GS). Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες περιορίστηκε στα 2 με 3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, θετικό σημάδι μετά την πολύ σημαντική εκροή καταθέσεων ύψους 25 δισ. ευρώ το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου. Οι Ελληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού και ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις ώστε να καλυφθούν μέχρι τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Το πολιτικό ρίσκο έχει σαφώς αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, αυξάνοντας τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περιορίζοντας τη ρευστότητα που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, διαπιστώνει η Goldman Sachs. Οι Ελληνες τραπεζίτες προβλέπουν ότι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης θα συνεχιστούν πιθανώς μέχρι και τον Ιούλιο. Οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τότε χαρακτηρίζονται «σχετικά περιορισμένες».

Ευελιξία

Οι δύο πλευρές θα κληθούν να επιδείξουν ευελιξία ώστε να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός από «ατύχημα». Η δε ευελιξία των εταίρων με τη σειρά της θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι Ελληνες τραπεζίτες θεωρούν ότι η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης «ίσως να απαιτήσει ευρύτερη συνεργασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο». Είναι πιθανό, δηλαδή, τα χαρακτηριστικά της νέας συμφωνίας οικονομικής διάσωσης που θα κληθεί να υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα το καλοκαίρι να είναι τέτοια που να απειλήσουν τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας και να απαιτηθεί η συνδρομή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτιμούν οι Ελληνες τραπεζίτες στις συζητήσεις τους με τους αναλυτές της Goldman Sachs. Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο που περιλαμβάνει η ανάλυση της GS είναι η σημαντική επιβράδυνση της φυγής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον μήνα Μάρτιο και η πρόβλεψη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να καλύπτει με ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες. Η κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου φαίνεται ότι καθησύχασε, τουλάχιστον εν μέρει, τους Ελληνες καταθέτες. Η εκροή καταθέσεων τον Μάρτιο υπολογίζεται σε 2 με 3 δισ. ευρώ, ποσό αναμφίβολα σημαντικό, αλλά πολύ μικρότερο από τις εκροές των προηγούμενων μηνών.

Ποιοι έφυγαν τώρα

Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 25 δισ. ευρώ το διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά προθεσμιακές καταθέσεις από πελάτες λιανικής (16,3 δισ. ευρώ) αλλά και από επιχειρήσεις (4,2 δισ. ευρώ).

Η Goldman Sachs εκτιμά πως τον Μάρτιο χρήματα απέσυραν κυρίως πολίτες με καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι Ελληνες συνάδελφοί τους εκτιμούν ότι σημαντικό ποσοστό αυτών των καταθέσεων (50% με 60%) θα μπορούσε να επιστραφεί στις τράπεζες όταν εξομαλυνθούν οι συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT