Στάση αναμονής για τις θυγατρικές στην Κύπρο

Στάση αναμονής για τις θυγατρικές στην Κύπρο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταθερότητα είναι πλέον το κύριο χαρακτηριστικό των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, μετά μια περίοδο αμφιβολίας που μεσολάβησε από την προκήρυξη των εκλογών στην Ελλάδα μέχρι και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, αλλά και την προσφυγή συστημικών ελληνικών τραπεζών στον ELA. Η αμφιβολία εν πρώτοις αφορούσε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το διαρκές σενάριο για «ενέσεις» ρευστότητας προς τις μητρικές από τις θυγατρικές κυπριακές τράπεζες.

«Δεν βλέπω πώς επηρεάζονται οι θυγατρικές εφόσον είναι ξεχωριστές κυπριακές εταιρείες», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Γιάγκος Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το 2011 είχε αποσταλεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (υπό την εποπτεία της οποίας λειτουργούν οι εν Κύπρω θυγατρικές) σχετική οδηγία κυρίως ως προς τη μεταφορά κεφαλαίων στο πλαίσιο διατραπεζικού δανεισμού. Τον Ιανουάριο, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επανήλθε όταν εντόπισε αποκλίσεις ως προς το ύψος του διατραπεζικού δανεισμού.

Με σχετικό σημείωμα υπέδειξε στις θυγατρικές ότι θα πρέπει να διατηρούνται στη μητρική τράπεζα καταθέσεις έως 150 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική ή το 25% των κεφαλαίων της. «Παρατηρείται μια ηρεμία αυτό το διάστημα, εφόσον συνεχίζουμε να δουλεύουμε όπως δουλεύαμε, με τα πάνω μας και τα κάτω μας», δήλωσε στην «Κ» στέλεχος της Alpha Bank Κύπρου, για να προσθέσει στα περί διατραπεζικού δανεισμού «ότι υπάρχουν σαφή όρια και δεν μπορεί κανένας να κάνει ό,τι θέλει».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου, στέλεχος της οποίας δήλωσε στην «Κ» πως «έτσι κι αλλιώς το placement που γίνεται στην Ελλάδα είναι μικρό σε σύγκριση με εκείνο που γίνεται σε άλλες τράπεζες της Ευρώπης. Οπότε μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι να μας ανησυχεί». Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ήδη στο παρασκήνιο γίνονται εντονότερες οι πληροφορίες που θέλουν συγκεκριμένη κυπριακή τράπεζα να προβαίνει σε εξαγορά θυγατρικής τράπεζας της Ελλάδας στην Κύπρο. Ενώ στην αρχή γινόταν λόγος για εξαγορά μεμονωμένων χαρτοφυλακίων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για αγορά, εντούτοις στην πορεία έγινε λόγος μέχρι και για εξαγορά μιας τράπεζας. Μέχρι στιγμής, πάντως, πέρα από την εκδήλωση πιθανού ενδιαφέροντος, δεν έχει παρατηρηθεί συγκεκριμένη κίνηση.

Βασικό θέμα συζήτησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου στο σύνολό του είναι και το τι μέλλει γενέσθαι με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Kρίσιμες υποθέσεις, με κυριότερη τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, παραμένουν σε εκκρεμότητα εν αναμονή της απόφασης των διωκτικών αρχών της Κύπρου κατά πόσον δικαιολογείται η έναρξη διαδικασίας απομάκρυνσης της ισχυρής κυρίας της τράπεζας από τα καθήκοντά της.

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της κ. Γιωρκάτζη διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν όντως κατηγόρησε ενώπιον τρίτων τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Ρίκο Ερωτοκρίτου για δωροδοκία από δικηγορικό γραφείο σε σχέση με τη Λαϊκή Τράπεζα. Εξελίξεις για το θέμα αναμένονται τις αμέσως επόμενες μέρες, με την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας που διεξάγει πρώην δικαστικός. Η σχέσεις της κ. Γιωρκάτζη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Κύπρου βρίσκονται  στο  ναδίρ,  μετά την άρνησή της να παραιτηθεί για  λόγους  σύγκρουσης συμφερόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή