Συνιστώσες έχουν όλοι, αλλά πιο πολλές ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνιστώσες έχουν όλοι, αλλά πιο πολλές ο ΣΥΡΙΖΑ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως γνωστόν, ο κ. Ι. Μηλιός, μέχρι πρότινος επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκε από τη θέση του. Αρκετοί περιγράφουν την εξέλιξη ως προδιαγεγραμμένη, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας του με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ. Μηλιός, ωστόσο, δεν θα είναι ο πρώτος που μένει εκτός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ούτε όμως και ο τελευταίος. Η περίπτωσή του δεν είναι μεμονωμένη, αν και η αναμονή για την εξουσία και, από τις 25 Ιανουαρίου, η άσκησή της, αποδεικνύεται εξαιρετικά συνεκτική. Ωστόσο, ακόμη και αυτή τη στιγμή, το κόμμα φαίνεται να είναι χωρισμένο σε ομάδες.

Μια ομάδα αποτελείται από τους, υπουργούς πλέον, κ. Ν. Παππά, Αλ. Φλαμπουράρη, Ι. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη, Π. Σκουρλέτη και Γαβρ. Σακελλαρίδη, πρόσωπα που υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα προσωπικά. Ακολουθούν οι «θεσμικοί προεδρικοί», οι οποίοι δεν επιθυμούν να παρεκκλίνουν από τη στρατηγική που διαμορφώνεται και χαράσσεται από το Μέγαρο Μαξίμου, είτε συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα (Ν. Βούτσης, Ν. Χουντής), είτε όχι (Δ. Παπαδημούλης, Ι. Μπαλάφας), ενώ η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δείχνει να βρίσκεται, πλέον, σε πρωθυπουργική δυσμένεια.

Η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Π. Λαφαζάνη έχει σημαντικά υπουργεία. Εκτός από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης όπου προΐσταται ο ίδιος, ο κ. Δ. Στρατούλης έχει το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα εξασφάλισε και τη μία από τις τρεις θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, διά του κ. Θ. Πετράκου.

Προκειμένου να αντισταθμίσει την επιρροή της στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας έχει παραχωρήσει αρκετές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και σημαντικό ρόλο στον κομματικό μηχανισμό, σε αρκετούς από την ομάδα των «53». Οι «53» είναι κατά βάση «προεδρικοί», οι οποίοι το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν προειδοποιήσει για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ μακριά από τις αριστερές καταβολές του και κίνδυνο «ΠΑΣΟΚοποίησης». Εξ αυτών υπουργοποιήθηκαν οι κ. Θ. Δρίτσας, Ευκλ. Τσακαλώτος, Θεανώ Φωτίου και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Αλλοι εξ αυτών εξελέγησαν βουλευτές, ενώ ο κ. Τ. Κορωνάκης εξελέγη νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση θυμίζει «ουράνιο τόξο», καθώς περιλαμβάνει «ΠΑΣΟΚογενείς» όπως ο κ. Π. Κουρουμπλής ή –ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής– κ. Αλ. Μητρόπουλος, ενώ στην Κ.Ο. εξακολουθούν να υπάρχουν επιμέρους τάσεις που υπενθυμίζουν την εποχή των συνιστωσών (η ΚΟΕ με τους κ. Δ. Κοδέλα, Αλ. Μεϊκόπουλο, Μαρία Τριανταφύλλου και Β. Κυριακάκη και η ΔΕΑ την οποία εκπροσωπεί η κ. Ιωάννα Γαϊτάνη).

Στη Ν.Δ.

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν οδηγήσει σε εσωστρέφεια και κατακερματισμό και τη Ν.Δ. Με τις τελευταίες επιλογές του στην ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού, ο κ. Α. Σαμαράς φαίνεται να προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες, δίχως να προεξοφλείται ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα. Οι «συνιστώσες» της Ν.Δ. έχουν ως βασική, μεταξύ τους, διαχωριστική γραμμή, την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος που συνδέουν άμεσα με το πρόσωπο του κ. Σαμαρά. Πρόσωπα, όπως οι κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Κυρ. Μητσοτάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Χατζηδάκης κ.ά. είναι ευθέως αντίθετοι με τη συνέχιση της πορείας που λαμβάνει η Ν.Δ. υπό τον κ. Σαμαρά. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διατηρεί την υπεροπλία, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της Κ.Ο. συντάσσεται μαζί του (Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Καραγκούνης, Δ. Σταμάτης, Κ. Τασούλας, Γ. Βρούτσης, Β. Κικίλιας κ.ά.). Απόσταση από τον κ. Σαμαρά διατηρεί και ο κ. Κ. Καραμανλής, με τον οποίο, αυτή την περίοδο υφίσταται κι ένα πολιτικό παράδοξο. Να αναγνωρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η περίοδος διακυβέρνησής του, όχι μόνον διά της επιλογής του κ. Πρ. Παυλόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την τοποθέτηση στελεχών που άσκησαν διοίκηση επί των ημερών σε θέσεις, όπως ο κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, διοικητής της ΕΥΠ επί του κ. Καραμανλή και, πλέον, γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τέλος, ορατές και εκ διαμέτρου αντίθετες συνιστώσες υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ, όπου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει γύρω του μια πολύ περιορισμένη ομάδα στελεχών. Η κ. Φώφη Γεννηματά, υπέρ της σαφούς αριστερής στροφής του ΠΑΣΟΚ, διαθέτει τον δικό της μηχανισμό, αρκετά ισχυρή επιρροή σε αυτόν έχει και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, ενώ ο κ. Α. Λοβέρδος προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική του ομάδα στη βάση του αφηγήματος του κ. Βενιζέλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT