Η πολιτική αβεβαιότητα δημιουργεί παρενέργειες και στον τουρισμό

Η πολιτική αβεβαιότητα δημιουργεί παρενέργειες και στον τουρισμό

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα της οικονομικής αβεβαιότητας που έχει ενσκήψει στη χώρα προκαλεί παρενέργειες στην τουριστική δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και πάλι οι ξενοδόχοι που χρειάζονται ρευστό για τις άμεσες ανάγκες επαναλειτουργίας των μονάδων τους ενόψει έναρξης της σεζόν. Αιτία είναι ο συνδυασμός της μη παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και της έλλειψης εμπιστοσύνης από το εξωτερικό για την ομαλή πορεία της οικονομίας μας.

Οι δυσκολίες σε σχέση με τον ξενοδοχειακό κλάδο εντοπίζονται στην άμεση χρηματοδότηση αγορών που πρέπει να γίνουν για την ανανέωση μέρους του εξοπλισμού των μονάδων. Το πρόβλημα, όπως εξηγεί στην «Κ» ξενοδοχειακός παράγοντας, έγινε πρώτη φορά ιδιαίτερα εμφανές το 2012, καθώς για κάθε αγορά υλικών εξοπλισμού από το εξωτερικό είχε γίνει σχεδόν κανόνας η πληρωμή τοις μετρητοίς με την παραγγελία. Το 2014, συνεχίζει, είχε ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση, αλλά φέτος το πρόβλημα είναι και πάλι έντονο. Και αυτό γιατί οι ξένες εταιρείες δεν παραδίδουν τίποτε αν δεν γίνει προπληρωμή των προϊόντων, ενώ οι Ελληνες προμηθευτές με τη σειρά τους δεν έχουν ρευστό προκειμένου να δεχθούν μεταχρονολογημένα τις πληρωμές τους από τους ξενοδόχους.

«Χτυπήματα»

Εξάλλου, η οικονομική αβεβαιότητα έχει χτυπήσει και τον κλάδο των συνεδριακών και εταιρικών εκδηλώσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Συνεδρίων (ΗΑPCO) κ. Παναγιώτη Ποδηματά, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ακυρώθηκαν τουλάχιστον 8 συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις εταιρειών από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία κ.α.

Ο ίδιος εκτιμά ότι στο προηγούμενο δίμηνο ο τζίρος από τη διοργάνωση συνεδρίων στην ελληνική αγορά μειώθηκε κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πέρυσι υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον για εκδηλώσεις στη χώρα μας λόγω της προεδρίας της χώρας μας στην Ε.Ε. Η κυριότερη αιτία, όμως, γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η ανασφάλεια των ξένων σε σχέση με το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Κυρίως οι φόβοι τους έχουν να κάνουν με τις προκαταβολές που πρέπει να καταβάλλουν μέσω ελληνικών τραπεζών στους Ελληνες συνεργάτες τους (ξενοδοχεία, διοργανωτές συνεδρίων κ.ά.) για την πραγματοποίηση των συνεδριακών τους εκδηλώσεων.

Ο κ. Ποδηματάς χαρακτηρίζει ακόμη πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει παγώσει το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση νέων συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Και προσθέτει ότι τα όποια νέα συνέδρια έρχονται στη χώρα μας αφορούν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Το χειρότερο; Ο,τι χάνει η χώρα μας κατευθύνεται σε προορισμούς όπως η Ισπανία, η Τουρκία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κροατία κ.α.

Ο αντιπρόεδρος του HAPCO θεωρεί ότι θα πρέπει να μπει προτεραιότητα στην αποκατάσταση της εικόνας της χώρας ως προορισμού με οικονομική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού είναι τεράστια όχι μόνο για τους διοργανωτές αλλά και για την κοινωνία, αφού στις συνεδριακές εκδηλώσεις εμπλέκονται περισσότεροι από 60 επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, προκαλώντας μεγάλο τζίρο και συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων του ελληνικού Δημοσίου.

Επεισόδια

Στο μεταξύ, πρόσθετη ανησυχία προκαλεί στους ξενοδόχους της Αθήνας η συχνότητα των επεισοδίων που προκαλούνται στην πρωτεύουσα σε μία περίοδο που ο αθηναϊκός τουρισμός διαγράφει έντονα ανοδική πορεία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας για το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζουν αύξηση κατά 29,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014.

Παράλληλα, τη διατήρηση της ομαλότητας της εικόνας της πρωτεύουσας ως ενός ελκυστικού προορισμού για τους ξένους τουρίστες επιδιώκει και ο Δήμος Αθηναίων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση μεταξύ άλλων και για το θέμα του ελέγχου του μεταναστευτικού ρεύματος που τείνει να βγει εκτός ορίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT