Προεκλογικό μανιφέστο με παροχές από τον Κάμερον

Προεκλογικό μανιφέστο με παροχές από τον Κάμερον

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών, ενόψει των εκλογών του Μαΐου, παρουσίασε χθες στην πόλη Σουίντον της νότιας Αγγλίας ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σε αυτό, ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να προσφέρει 30 ώρες την εβδομάδα δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά εργαζόμενων οικογενειών και την κατάργηση της φορολόγησης όσων εξασφαλίζουν τον κατώτατο μισθό.

Οι νέες αυτές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, μαζί με το δικαίωμα αγοράς για ενοίκους κοινωνικών κατοικιών, μοιάζουν να στοχεύουν στα κατώτερα μισθολογικά στρώματα και στους ψηφοφόρους αμφίρροπων εδρών, τις οποίες οι Συντηρητικοί πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην κυβέρνηση. Με το μανιφέστο αυτό, ο κ. Κάμερον επιδιώκει επίσης να αποσείσει την εικόνα του μέλους της εύπορης άρχουσας τάξης, που με τόση επιτυχία τού έχουν προσδώσει οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Μιλώντας σε τεχνική σχολή του Σουίντον, ο κ. Κάμερον επανέλαβε τη φιλοδοξία του κόμματός του να περιορίσει τον αριθμό μεταναστών στη χώρα, σε μια προσπάθεια να στερήσει ψήφους από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ. «Το Συντηρητικό Κόμμα είναι τώρα το κόμμα των εργαζομένων. Το μανιφέστο μας αποτελεί σχέδιο για κάθε στάδιο της ζωής σας και αφορά ψηφοφόρους κάθε ηλικίας», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Υιοθετώντας ασυνήθιστα προσωπικό τόνο, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι δεν επέλεξε πολιτική σταδιοδρομία για να γίνει ένας απλός λογιστής, ικανός να ισοσκελίζει ισολογισμούς, αλλά για να δημιουργήσει μια χώρα «όπου τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τα ταλέντα που τους έδωσε ο Θεός, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.

Γι’ αυτό είμαι εδώ. Η Βρετανία είναι μια τολμηρή χώρα, που υπόσχεται μια καλή ζωή σε κάθε οικογένεια. Είμαι, πάνω απ’ όλα, πατριώτης. Αγαπώ τη χώρα μου με όλη μου την καρδιά. Για τον λόγο αυτό, πριν από πέντε χρόνια, σηκώθηκα σε μία εξέδρα, όπως αυτήν εδώ, και σας ζήτησα να δώσετε σε μένα και στο κόμμα μου πέντε χρόνια για να σώσω τη χώρα από την καταστροφή. Για τον ίδιο λόγο, σας ζητώ άλλα πέντε χρόνια για να ολοκληρώσω το έργο μου».

Παροχές

Μεταξύ των δεσμεύσεων που περιέχονται στο μανιφέστο ξεχωρίζει η υπόσχεση για διπλασιασμό του χρόνου δωρεάν παιδικών σταθμών για 3χρονα και 4χρονα παιδιά, από 15 ώρες την εβδομάδα, σε 30, που αντιστοιχεί με οικονομία της τάξεως των 5.000 στερλινών τον χρόνο.

Αυτό θα ισχύσει από το 2017, ενώ το κόστος των 350 εκατ. στερλινών θα εξασφαλιστεί από τη μείωση των φοροαπαλλαγών υψηλόμισθων εργαζόμενων.

Στο θέμα των κατοικιών, ο πρωθυπουργός είπε ότι το δικαίωμα αγοράς για ενοίκους κοινωνικής κατοικίας θα προαγάγει το προσωπικό του όραμα, με στόχο τη μεταμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου σε δημοκρατία ιδιοκτητών ακινήτων. Δεσμεύθηκε δε σε ριζική ανανέωση των υπαρχουσών οικιστικών υποδομών, με τη δαπάνη αυτή να καλύπτεται από την εκποίηση ακριβών ακινήτων από δήμους και κοινότητες.

Η δέσμευση αυτή του κ. Κάμερον φέρνει στον νου μία από τις καίριες πολιτικές παρεμβάσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ, που πρώτη προσέφερε την ευκαιρία σε ενοίκους κοινωνικής στέγης να γίνουν ιδιοκτήτες των κατοικιών τους έναντι μακροπρόθεσμων χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων. Η Μ. Θάτσερ απογοήτευσε, όμως, τους Βρετανούς συρρικνώνοντας δραστικά την προσφορά κοινωνικής στέγης και οδηγώντας μεγάλο αριθμό χαμηλόμισθων και ανέργων στην απόλυτη ανέχεια.

Θετική εντύπωση προκάλεσε, στο μεταξύ, στους οπαδούς των Συντηρητικών η αυτοπεποίθηση που επέδειξε τη Δευτέρα ο Ντέιβιντ Κάμερον, αποφεύγοντας να αναφερθεί στον αντίπαλό του Εντ Μίλιμπαντ και στους Εργατικούς, αρκούμενος να υπογραμμίσει τον κίνδυνο ενδεχόμενης κυβερνητικής συμμαχίας μεταξύ των Εργατικών και του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT