Εφιαλτικό σενάριο η έξοδος από το ευρώ

Εφιαλτικό σενάριο η έξοδος από το ευρώ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ευελιξία στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους όχι μόνο από αίσθημα αλληλεγγύης αλλά για να υπερασπιστεί το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Αν πέσει ένας, τότε θα πέσει ολόκληρο το σύστημα.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένη γι’ αυτό» σημείωσε η κ. Μογκερίνι στο περιθώριο συνάντησης των G7 στη γερμανική πόλη Λούμπεκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ιταλίδα πολιτικός τόνισε πως οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τις ίδιες.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υποστήριξε από την πλευρά του πως δεν πρέπει να λέγονται «εύκολες» κουβέντες για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

O Μπομπ Πάρκερ, αναλυτής της Credit Suisse, δήλωσε στο CNBC ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα εφιαλτικό σενάριο αν δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μη καταβολή δόσεων από τα προγράμματα διάσωσης και σε χρεοκοπία. «Το εφιαλτικό αυτό σενάριο συνίσταται στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και σε απόσυρση της στήριξης από την ΕΚΤ – κάτι που θα οδηγούσε σε ελληνική έξοδο» είπε. «Yπάρχει σοβαρή πιθανότητα ότι αυτό δεν θα ήταν εύκολα διαχειρίσιμο, οδηγώντας σε άτακτη έξοδο της Ελλάδας. Εάν τώρα επανέφεραν τη δραχμή, αυτό θα σήμαινε υποτίμηση 50% και άνω. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικά χρεοστάσια ελληνικών εταιρειών και ιδιωτών που δανείστηκαν σε ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, κι έτσι πιστεύω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται πως αυτό το εφιαλτικό σενάριο πρέπει να αποφευχθεί».

H επενδυτική εταιρεία Exotix εκτιμά ότι τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η ευρωπαϊκή, έχουν ισχυρό συμφέρον να αποφευχθεί ένα Grexit: η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σε καμία περίπτωση μια πολιτική εντολή να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, ο οποίος σίγουρα θα ρίξει τη χώρα σε πολιτικό και οικονομικό χάος. Επίσης, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη. «Οι υπολογισμοί μας αποδεικνύουν ότι οι πιθανές ζημιές για τον επίσημο τομέα της Ε.Ε. έπειτα από ένα Grexit που θα προκαλούσε μια ελληνική χρεοκοπία, θα ανερχόταν σε 200 δισ. ευρώ».

Αν και αντιστοιχεί σε μόλις 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, θα έπληττε θεσμικά όργανα όπως η ΕΚΤ, απαιτώντας μια άμεση και σημαντική ανακεφαλαιοποίησή τους, και ενδεχομένως, προκαλώντας πανικό στις αγορές. Εκτός από το οικονομικό κόστος, ένα Grexit θα είχε τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις, καθώς η Ευρώπη θα είχε να αντιμετωπίσει ένα δυνητικά αποτυχημένο κράτος στα νότιά της, ρισκάροντας να χάσει επίσης έναν σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, προς τη Ρωσία ή την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT