Ενώπιον πρωτόγνωρης θεσμικής κρίσης η Κύπρος

Ενώπιον πρωτόγνωρης θεσμικής κρίσης η Κύπρος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη απειλούνται με μείζονα κρίση με αφορμή το πόρισμα ανεξάρτητου ανακριτή κ. Π. Καλή που πιθανολογεί δωροδοκία του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και τις κατηγορίες που διατύπωσε ο τελευταίος εναντίον του προϊσταμένου του.

Διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον κ. Ερωτοκρίτου εντοπίζει το πόρισμα Καλλή, ενώ «Δεκασμός Δημόσιου Λειτουργού και Δωροληψία» είναι τα αδικήματα στα οποία κατέληξε η έκθεση του ποινικού ανακριτή. Για συνωμοσία κάνει λόγο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος αντέστρεψε τις κατηγορίες κατά του πρώην και νυν Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και δικηγόρων.

Αντιδρώντας σε ανακοίνωση του Προέδρου Αναστασιάδη για πρόθεση διορισμού ποινικών ανακριτών για διερεύνηση «όσων νέων στοιχείων έχουν δει το φως της δημοσιότητας» αναφορικά με τη Γενική Εισαγγελία, ο κ. Κληρίδης εξέδωσε ανακοίνωση που ερμηνεύεται ως πρόθεση παραίτησης.

«Με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου 'Αρχοντα της χώρας οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους, κατά τρόπο που προκαλεί ντροπή», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκδώσει ανακοίνωση σε σχέση με τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα για δωροδοκία του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και δωροληψία από μέρους του, και τους ισχυρισμούς του κ. Ερωτοκρίτου για ενέργειες του κ. Κληρίδη που χρήζουν διερεύνησης.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στην ανακοίνωσή του:

«Θεωρώ πως όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να τύχουν ταχύτατης, ενδελεχούς και αντικειμενικής διερεύνησης και ως εκ τούτου το Υπουργικό Συμβούλιο στην αυριανή του συνεδρία, θα μελετήσει, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των κείμενων Νόμων, το διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών προς διερεύνηση των όσων νέων στοιχείων έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Ο Γενικός Εισαγγελέας αντέδρασε έντονα, αναφέροντας ότι βλέπει «να διαψεύδονται και οι τελευταίες προσδοκίες που είχα για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου».

«Παρακολούθησα με πολλή προσοχή τόσο τις δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα όσο και την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απαξιώ να απαντήσω καθ' οιονδήποτε τρόπο σε όσα αστήρικτα λέχθηκαν προς δημιουργία προπετάσματος καπνού και αποπροσανατολισμού», ανέφερε ο κ. Κληρίδης σε γραπτή δήλωσή του.

«Ακολουθούνται με ευλάβεια όλες οι νόμιμες και συνταγματικές διαδικασίες και τελικά οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους, με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου 'Αρχοντα της χώρας. Ντροπή!» καταλήγει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT