Βαρύτατες ποινές σε Αμερικανούς μισθοφόρους στο Ιράκ

Βαρύτατες ποινές σε Αμερικανούς μισθοφόρους στο Ιράκ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της αμερικανικής Δικαιοσύνης επί τεσσάρων πρώην μισθοφόρων της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Blackwater, η οποία χρεώθηκε ένα από τα βαρύτερα εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον επέβαλε ισόβια κάθειρξη στον Νίκολας Σλάτεν και ποινές φυλάκισης 30 ετών σε άλλους τρεις συναδέλφους του για το μακελειό της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, στη Βαγδάτη. Εκείνη την ημέρα, οι τέσσερις υπάλληλοι της Blackwater, οι οποίοι επέβαιναν αυτοκινητοπομπής συνοδεύοντας Αμερικανούς διπλωμάτες, άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες στην πολυσύχναστη πλατεία Νισούρ, με συνέπεια να σκοτώσουν 14 Ιρακινούς αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων. Ο κύκλος του αίματος άνοιξε όταν ο Σλάτεν, πρώην ελεύθερος σκοπευτής του αμερικανικού στρατού, εκτέλεσε έναν περαστικό, που στεκόταν σε διασταύρωση, με βολή ακριβείας στο κεφάλι.

Blackwater

Το αιματηρό επεισόδιο βύθισε στο ναδίρ τις σχέσεις Βαγδάτης – Ουάσιγκτον και τροφοδότησε το κύμα του αντιαμερικανισμού στον αραβικό κόσμο. Επιπλέον, έφερε στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης της Αμερικής τον ρόλο των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας που μισθώνει το Πεντάγωνο. Η Blackwater είχε αποσπάσει συμβάσεις ύψους μεγαλύτερου του ενός δισ. δολαρίων χάρη στις διασυνδέσεις της με τη CIA και την κυβέρνηση Μπους. Ο ιδρυτής της, Ερικ Πρινς, ήταν εκ των κυριότερων χρηματοδοτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Μετά τον σάλο που προκάλεσε το επεισόδιο του 2007, άλλαξε πολλές φορές έδρα και επωνυμία.

Οι τέσσερις καταδικασθέντες υποστήριξαν ότι ήταν αθώοι, χωρίς να πείσουν τους δικαστές. Ενας πέμπτος συνάδελφός τους, ο Τζέρεμι Ρίτζγουεϊ, δήλωσε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και κατέθεσε εναντίον των τεσσάρων.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντάρ Αμπάντι, συναντήθηκε χθες στον Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον φιλοξενούμενό του, ότι προτεραιότητα της Ουάσιγκτον αποτελεί η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ και η συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους». Νωρίτερα, το Πεντάγωνο είχε δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες οι τζιχαντιστές έχουν απολέσει, κατά τους τελευταίους μήνες, το 25% έως 30% των εδαφών που είχαν αρχικά καταλάβει, στο Βόρειο και Δυτικό Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή