Γαλλοφινλανδικός γάμος στις τηλεπικοινωνίες

Γαλλοφινλανδικός γάμος στις τηλεπικοινωνίες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνομιλίες με τη γαλλική Alcatel – Lucent βρίσκεται η φινλανδική εταιρεία δικτύων, Nokia, ώστε να δημιουργήσουν ένα νέο πόλο στις δραστηριότητες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και δικτύων. Εάν ευοδωθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο παικτών, οι οποίοι θεωρούνται και οι «πιο αδύναμοι κρίκοι» στις παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες, ίσως υπάρξουν ορισμένα ζητήματα. Πιθανώς να διατυπωθούν αντιρρήσεις πολιτικής φύσεως, αλλά και όσον αφορά τη μείωση δαπανών, την οποία επιδιώκουν. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον το εξής: η γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει παράδοση στο να παρεμβαίνει, όταν «απειλούνται» τα κοσμήματα της βιομηχανίας της, στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ιδιαίτερα διευκολυντική. Εχει αντιληφθεί πως ο ανταγωνισμός από τις κινεζικές εταιρείες απαιτεί συμμαχίες. Τους τελευταίους εννέα μήνες η κυβέρνηση συμμετείχε ενεργά στις συνομιλίες Nokia και Alcatel – Lucent, ούτως ώστε να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και την ανάδειξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής εταιρείας – πρωταθλήτριας.

Πάντως, αμφότερες οι επιχειρήσεις δήλωσαν πως ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και επέστησαν την προσοχή σε μία πιθανή αποτυχία τους. Οι αναλυτές τονίζουν ότι ο συνδυασμός τους είναι αποτελεσματικός σε επίπεδο γεωγραφικής παρουσίας και κάλυψης, καθώς και σε επίπεδο προϊόντων. Θα επιδιώξουν την περιστολή των δαπανών, ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι των ανταγωνιστριών τους Ericsson (Σουηδία) και Huawei (Κίνα). Η Nokia θα επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά – κλειδί των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ήδη είναι σημαντική παίκτρια η Alcatel – Lucent και προμηθεύει υλικά σε ομίλους όπως η ΑΤ&Τ και η Verizon. Επιπλέον, θα αποκτήσει πρόσβαση στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες της Alcatel – Lucent, που αφορούν το Διαδίκτυο.

Πάντως, όπως επισημαίνουν αναλυτές των τηλεπικοινωνιών, η ιστορία φανερώνει ότι οι συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες είναι ανομοιογενείς. Αυτό εν μέρει οφείλεται στις δυσκολίες της περικοπής δαπανών στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης, όπου οι εταιρείες δεν μπορούν απλά να παράξουν ένα προϊόν, στο οποίο βασίζονται παγκόσμιες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Στον τελευταίο γύρο συγχωνεύσεων, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε η Alcatel – Lucent και συνδυάστηκαν τα δίκτυα της Nokia με της Siemens, oι εταιρείες έχασαν σε αξία και σε μερίδιο αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT