Εγγυημένο εισόδημα, χωρίς όμως εγγυημένα… κονδύλια

Εγγυημένο εισόδημα, χωρίς όμως εγγυημένα… κονδύλια

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά και προβληματικά σημεία στην πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος διαπιστώνει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου (φωτ.), που δεν φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή. Το πλέον προβληματικό σημείο, βέβαια, είναι η έλλειψη κονδυλίων, καθώς παρά τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για καθολική εφαρμογή του εντός του 2015 δεν έχουν εγγραφεί τα απαιτούμενα κονδύλια στον προϋπολογισμό. Για την ώρα, το υπουργείο διαχειρίζεται το πιλοτικό πρόγραμμα, για το οποίο υποβλήθηκαν 30.000 αιτήσεις κι έχουν ήδη προκύψει 13.000 από τους συνολικά 20.000 δικαιούχους. Παραμένει όμως η μεγαλύτερη… ασάφεια, από αυτές που διαπιστώνει και η έκθεση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή πού θα βρεθεί το περίπου 1 – 1,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται.

Για μία ακόμη φορά το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να συζητήσει με τους Ελβετούς για τις αδήλωτες τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία. Τα τελευταία χρόνια, οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών έρχονται σε επαφές με τις ελβετικές αρχές για τη φορολόγηση των καταθέσεων αυτών, χωρίς όμως αποτελέσματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικρατείας Π. Νικολούδης θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε η ελβετική αντιπροσωπεία, με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά και τον Π. Νικολούδη.

Αυξημένο μέρισμα

Τη διανομή βελτιωμένου μερίσματος 0,7 ευρώ/μετοχή, αντί 0,45 ευρώ/μετοχή όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, θα προτείνει η διοίκηση του ΟΠΑΠ. Το μέρισμα συμπεριλαμβάνει το προμέρισμα ύψους 0,2 ευρώ/μετοχή το οποίο ήδη έχει διανεμηθεί. Μένει, επομένως, να διανεμηθεί μέρισμα 0,5 ευρώ ανά μετοχή. Η αναθεωρημένη πρόταση της διοίκησης του ΟΠΑΠ οφείλεται κυρίως στην απόφαση της θυγατρικής του εταιρείας «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της. Ετσι το συνολικά διανεμόμενο μέρισμα ανέρχεται σε 223 εκατ. ευρώ και η μερισματική απόδοση σε περίπου 8%. Οι ημερομηνίες αποκοπής του μερίσματος (22 Απριλίου), δικαιούχων (23 Απριλίου) και πληρωμής (29 Απριλίου) παραμένουν ίδιες.

Τελετή στον Λευκό Οίκο και επαφές στο ΔΝΤ

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα έχει, την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Περισσότερο photo opportunity θα είναι παρά συνάντηση, καθώς ο κ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο, για να παραστεί στην καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που θα φιλοξενήσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο κ. Βαρουφάκης, που θα συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, θα συναντηθεί επίσης, την Παρασκευή, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, λίγο αργότερα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και αμέσως μετά με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Παντοάν. Με αυτούς, ίσως, μιλήσει περισσότερο απ’ ό,τι με τον Μ. Ομπάμα.

Βρέθηκε θέση για έναν ακόμη αποτυχόντα πολιτευτή

Ενα ακόμη κομματικό στέλεχος και αποτυχών πολιτευτής τοποθετήθηκε επικεφαλής ενός κρατικού οργανισμού. Σύμφωνα, λοιπόν, με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, πρόεδρος του Invest in Greece, στη θέση του Αρι Συγγρού, τοποθετήθηκε ο Χρ. Στάικος, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές στην Α΄ Αθήνας. Διευθύνων σύμβουλος στη θέση του Στ. Ησαΐα αναλαμβάνει ο Β. Δότσης, με πλούσια προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και αντιπρόεδρος ο Ι. Μανδάλας. Το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο συγκροτούν ως απλά μέλη η κ. Μ. Αντωνίου, ο κ. Γ. Καλπαδάκης (ο οποίος είναι και στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη), ο κ. Γ. Ζησιμάτος και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι και στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχαν στελέχη της Ν.Δ., τα οποία κατείχαν και άλλες κυβερνητικές θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή