Αδυναμία εκρίζωσης ΙSIS από την Ανμπάρ

Αδυναμία εκρίζωσης ΙSIS από την Ανμπάρ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ενα ακόμη χωριό, κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ του Ιράκ, κατέλαβαν χθες μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», ύστερα από παράτολμη νυχτερινή επίθεση που οδήγησε στη φυγή των κυβερνητικών στρατευμάτων, ενώ εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειπαν όλη την ημέρα χθες το χωριό Αλμπού Γκανίμ, 5 χλμ. ΒΑ της επαρχιακής πρωτεύουσας, Ραμάντι.

Η νέα αυτή προέλαση των τζιχαντιστών αμφισβητεί τη θριαμβευτική αισιοδοξία των πρόσφατων κυβερνητικών ανακοινωθέντων, που εμφάνιζαν την ανακατάληψη της επαρχίας Ανμπάρ ως τετελεσμένο γεγονός, ύστερα από την κατάληψη του Τικρίτ, πρωτεύουσας της επαρχίας Σαλαχουντίν, στις αρχές του μήνα.

Η επαρχία Ανμπάρ είναι η μεγαλύτερη του Ιράκ και συνορεύει με επαρχίες της Συρίας, τις οποίες κατέχουν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». «Η επαρχία Ανμπάρ διαφέρει σημαντικά από τη Σαλαχουντίν, καθώς το «Ισλαμικό Κράτος» απολαμβάνει εκεί παραδοσιακή στήριξη. Η κυβερνητική εκστρατεία θα πρέπει να έχει περιορισμένους και σαφείς στόχους, εάν θέλει να είναι επιτυχής» λέει ο Κερκ Σάουελ, εκδότης του περιοδικού «Inside Iraqi Politics».

Πέρα από την προάσπιση της επαρχιακής πρωτεύουσας, Ραμάντι, που βρίσκεται σε κυβερνητικά χέρια, στόχος των κυβερνητικών στρατευμάτων είναι η κατεχόμενη από το ISIS μεγάλη πόλη της Ανμπάρ, η Φαλούτζα, που βρίσκεται μεταξύ της Ραμάντι και της Βαγδάτης. Το 2004, οι Αμερικανοί πεζοναύτες χρειάσθηκαν ένα μήνα και μία ταξιαρχία για να ανακαταλάβουν την πόλη από τις δυνάμεις των ατάκτων σουνιτών ανταρτών, προκαλώντας χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων κατοίκων. «Η επαρχία Ανμπάρ και ειδικότερα η Φαλούτζα, είναι σαν το χωριό του Αστερίξ. Θα παραμείνει ανυπότακτη, ανεξάρτητα από το κόστος. Αν τα κυβερνητικά στρατεύματα επιλέξουν να πραγματοποιήσουν μεγάλη επιχείρηση, οι τζιχαντιστές θα επιλέξουν τον “ασύμμετρο πόλεμο”. Κάθε φορά που κάποιος νόμιζε ότι η επαρχία Ανμπάρ είχε καταληφθεί, διαπίστωνε ότι αυτό δεν ίσχυε. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, που πραγματοποιούν Γάλλοι, Βρετανοί και οι σύμμαχοι των αραβικών χωρών δεν επαρκούν για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των κυβερνητικών στρατευμάτων» λέει η Βικτόρια Φοντάν, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ντουχόκ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή