Σχέδιο για υποχρεωτική μεταφορά καταθέσεων δημοσίων φορέων στην ΤτΕ

Σχέδιο για υποχρεωτική μεταφορά καταθέσεων δημοσίων φορέων στην ΤτΕ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όλες τις πιθανές πηγές ρευστότητας προσφεύγει το υπουργείο Οικονομικών, με τελευταία του εισήγηση –που προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει εγκρίνει– την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Στόχος είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις στα τέλη του μηνόε, αλλά και η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις αρχές Μαΐου. Και αυτό γιατί όσο περνούν οι ημέρες, τόσο καθίσταται ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με την Ευρωζώνη έως το Eurogroup στις 24 Απριλίου (ημέρα που σύμφωνα με τις προβολές του οικονομικού επιτελείου τελειώνουν τα διαθέσιμα του κράτους) και κατ’ επέκταση δεν θα εκταμιευθεί μέρος των δόσεων που εκκρεμούν έως το τέλος του μηνός.

«Κύριο μέλημά μάς είναι να μπορούμε να πληρώσουμε (σ.σ. όλες τις υποχρεώσεις) στους χρόνους που πρέπει», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν κινούμαστε με υποθετικά σενάρια». Μάλιστα, δήλωσε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ενημερώθηκε πως στις 24 Φεβρουαρίου θα υπάρχει ταμειακό έλλειμμα 552 εκατ. ευρώ και δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις εκείνο τον μήνα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «από τότε έως σήμερα, πληρώνονται τα πάντα».

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναζητεί κάθε δυνατό τρόπο αύξησης των δημοσίων εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η νομιμοποίηση του «μαύρου χρήματος», καθώς και τα έσοδα ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο κ. Μάρδας προσδιόρισε, δε, τις πέντε μεταβλητές που καθορίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Πρόκειται για τα δεδομένα της οικονομίας, τις αποκλίσεις στα έσοδα, την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και ένα «σύνολο προτάσεων» όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στην ΤτΕ.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει:

1. Την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των οργανισμών της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της ΤτΕ. Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα αυτά ανέρχονται σε 2,5-3 δισ. ευρώ και τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία που έως τώρα δεν έχουν επενδύσει εθελοντικά τα διαθέσιμά τους σε βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους (repos). «Εμείς μπορεί να προτείνουμε ό,τι θέλουμε και υπάρχει κυβέρνηση και Βουλή να πάρει αποφάσεις», δήλωσε χθες ο κ. Μάρδας απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει πιθανότητα να γίνει υποχρεωτική η κατάθεση των διαθεσίμων των φορέων στην ΤτΕ μέσω νομοθεσίας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι υπάρχει σχετικός νόμος που δεν εφαρμόζεται από το 1951, ενώ σημείωσε ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει σε Αγγλία, Ολλανδία και Πορτογαλία.

Παράλληλα, ο υπουργός υποστήριξε ότι οι φορείς που έχουν ήδη επενδύσει σε εθελοντική βάση τα διαθέσιμά τους σε repos δεν έχουν χάσει τα κεφάλαιά τους, αναφέροντας ως παράδειγμα την εταιρεία «Αττικό Μετρό» που είχε τοποθετήσει 400 εκατ. ευρώ σε repos και τις τελευταίες ημέρες πήρε 150 εκατ. ευρώ, απολαμβάνοντας επιτόκιο 2,4%.

2. Τη φορολόγηση του «μαύρου χρήματος». Ο κ. Μάρδας δήλωσε χθες πως έχει «κατατεθεί στον υπουργό Οικονομικών ένα συγκεκριμένο σύνολο προτάσεων με σκοπό τη φορολόγηση του “μαύρου χρήματος” που βρίσκεται στο εξωτερικό». Και εξήγησε ότι το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενός φόρου σε όλες τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη θέσπιση ενός συντελεστή 15%-20% για τη φορολόγηση των αδήλωτων εισοδημάτων και άρση των ποινικών διώξεων. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι ανωτέρω δεν είναι απαραίτητο να τα επαναπατρίσουν, απλώς να τα δηλώσουν στην εφορία. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών και τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ύπαρξη των χρημάτων. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει από τον νέο φόρο περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

3. Τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί εντός του έτους να εισπράξει περί τα 600 εκατ. ευρώ από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία. Ηδη από τη ρύθμιση «εξπρές» έχουν εισέλθει στα κρατικά ταμεία 150 εκατ. ευρώ και από τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ. Οι οφειλέτες μπορούν από σήμερα να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν την πρώτη δόση εντός 3 εργασίμων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή