Φθηνό πετρέλαιο και ευρώ ενισχύουν τη γερμανική ανάπτυξη

Φθηνό πετρέλαιο και ευρώ ενισχύουν τη γερμανική ανάπτυξη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, που τοποθετείται στο 2,1% φέτος και 1,8% το 2016

Ο λόγος είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου και οι αυξήσεις των μισθών που προσθέτουν χρήματα στις τσέπες των Γερμανών καταναλωτών, αλλά και η υποχώρηση του ευρώ που ενισχύει τις γερμανικές εξαγωγές.

Στην εκτίμηση αυτή κατατείνει έρευνα που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, που παράλληλα επιχειρούν να αντικρούσουν τις επικρίσεις για τα πλεονάσματα της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα φθάσει στο 8,5% του ΑΕΠ της από το 7,8% του 2014 παραβιάζοντας για μια ακόμη φορά το όριο του 6% που συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι αυτά τα πλεονάσματα που έχουν ενσπείρει προβληματισμό μεταξύ Ευρωπαίων πολιτικών για το ενδεχόμενο να αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης. Ο Φέρντιναντ Φίχτερ του ινστιτούτου DIW υπεραμύνθηκε της Γερμανίας χαρακτηρίζοντας «ανάρμοστη» την κριτική για την ισχύ των γερμανικών εξαγωγών. Προέβλεψε μάλιστα πως το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα περιορισθεί καθώς οι επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις και αυξάνονται οι εισαγωγές. «Οταν θα επενδύονται περισσότερα στη Γερμανία, θα εισάγουμε περισσότερα απλούστατα επειδή τμήμα του μηχανολογικού εξοπλισμού πρέπει να κατασκευάζεται στο εξωτερικό».

Σημειωτέον, πάντως, πως οι εκτιμήσεις των γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων είναι πιο αισιόδοξες από τις επίσημες προβλέψεις της γερμανικής οικονομίας, που μιλούν για ανάπτυξη 1,5% κατά το τρέχον έτος. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις των μεγαλύτερων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας είχαν δοθεί στη δημοσιότητα όταν η γερμανική οικονομία βρισκόταν υπό πίεση καθώς είχε υποχωρήσει η εμπιστοσύνη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ η χαμηλή απόδοση του τομέα της μεταποίησης καλλιεργούσε ανησυχία για το ενδεχόμενο να διολισθήσει σε ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή