Υπάρχει εξήγηση για το… κρακ των δαχτύλων

Υπάρχει εξήγηση για το… κρακ των δαχτύλων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως οι επιστήμονες ασχολούνται με την επίλυση μεγάλων μυστηρίων του κόσμου. Αυτή τη φορά Καναδοί ερευνητές ασχολήθηκαν με κάτι πιο πεζό αλλά εξίσου ενδιαφέρον. Κατάφεραν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι αρθρώσεις των δακτύλων κάνουν ένα χαρακτηριστικό ήχο, ένα κρακ, όταν τις τραβάμε.

Χρησιμοποιώντας ένα μαγνητικό τομογράφο, μία ιδεοκατασκευή που έδρασε ως μηχανή τραβήγματος δακτύλων και έναν εθελοντή, κατέγραψαν τι συμβαίνει στο εσωτερικό της άρθρωσης, όταν ασκείται πάνω της έλξη.

Συντονιστής της έρευνας ήταν ο Γκρεγκ Καουτσούκ, καθηγητής ιατρικής αποκατάστασης του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά. Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Plos One, ο Καουτσούκ περιγράφει ότι ο ήχος «κρακ», ακουγόταν καθώς τα οστά της άρθρωσης απομακρύνονταν το ένα από το άλλο και δημιουργείτο μία φυσαλίδα γεμάτη με αέρα. Η φυσαλίδα εμφανίζεται από το αέριο που βγαίνει από το αρθρικό υγρό, καθώς η πίεση στο εσωτερικό της κλείδωσης μειώνεται. Αναλόγως, εμφανίζονται και οι φυσαλίδες, όταν ανοίγουμε μία φιάλη με αναψυκτικό. «Αν έχετε πλύνει στο χέρι γυάλινα πιάτα θα έχετε παρατηρήσει ότι μετά, αφού τα στοιβάξετε το ένα πάνω στο άλλο, είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσετε. Το πολύ λεπτό στρώμα νερού ανάμεσα τους δημιουργεί μία επιφάνεια που πρέπει να υπερκεραστεί. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τις αρθρώσεις. Οταν τις τραβάτε, εμφανίζουν αρχικά αντίσταση και ξαφνικά διαχωρίζονται».

Τα αποτελέσματα δηλαδή δείχνουν ότι η θεωρία που διατυπώθηκε το 1947 σχετικά με το γιατί κάνουν κρακ – κρακ τα δάκτυλά μας όταν τα τραβάμε ήταν ορθή. Τότε ένα ζευγάρι ιατρών από το νοσοκομείο Σεντ Τόμας είχε δέσει γύρω από τα δάκτυλα εθελοντών σκοινιά και τα τραβούσαν μέχρι να ακούσουν τον χαρακτηριστικό ήχο, ενώ ταυτόχρονα έκαναν ακτινογραφικό έλεγχο της άρθρωσης. Οι επιστήμονες είχαν καταλήξει ότι ο ήχος ακούγεται όταν οι επιφάνειες της άρθρωσης απομακρυνθούν η μία από την άλλη. Ετσι μειωνόταν η πίεση στο αρθρικό υγρό και δημιουργείτο μία φυσαλίδα.

Ποια θα μπορούσε να είναι η χρησιμότητα αυτής της επιστημονικής διαπίστωσης; Ο Καουτσούκ υποστηρίζει ότι πιθανώς οι γιατροί να καταφέρουν να εξηγήσουν γιατί κάποιοι μπορούν να κάνουν τέτοιους ήχους με τα δάκτυλα τους και άλλοι όχι, ενώ δεν αποκλείεται να μάθουμε για την υγεία των αρθρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή