Μ. Βαλς κατά αντισημιτισμού

Μ. Βαλς κατά αντισημιτισμού

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, στον απόηχο των επιθέσεων κατά του περιοδικού Charlie Habdo και του εβραϊκού παντοπωλείου Hypercasher στις αρχές του χρόνου.

Το πρόγραμμα, με κόστος 100 εκατ. ευρώ, ενισχύει μεταξύ άλλων τις ποινές για εγκλήματα με ρατσιστικό ή αντισημιτικό κίνητρο. «Ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, το μίσος κατά των μουσουλμάνων, των ξένων και η ομοφοβία αυξάνονται με αφόρητο ρυθμό», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας, μιλώντας σε λύκειο του προαστίου Κρετέιγ, τοποθεσία επίθεσης εναντίον Γάλλου Εβραίου και της συντρόφου του τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το γαλλικό παρατηρητήριο κατά της ισλαμοφοβίας, οι αντιμουσουλμανικές ενέργειες στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 600% τους πρώτους τρεις μήνες του 2015, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014.

Την ίδια στιγμή, η εβραϊκή κοινότητα της χώρας εμφανίζεται ολοένα και πιο ανήσυχη, με τα κρούσματα αντισημιτικών πράξεων να έχουν διπλασιαστεί το 2014, σε σχέση με το 2013. «Οι Γάλλοι Εβραίοι δεν πρέπει πια να φοβούνται για το θρήσκευμά τους και οι Γάλλοι μουσουλμάνοι πρέπει και αυτοί να πάψουν να φοβούνται», σημείωσε ο κ. Βαλς.

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καταδίκασαν, όμως, οι περισσότερες αντιρατσιστικές οργανώσεις αλλά και νομικοί ειδικευμένοι σε θέματα ελευθεροτυπίας, που εκτιμούν ότι αυτές θα οδηγήσουν σε πολλαπλασιασμό των αγωγών και θα ευνοήσουν τις συνοπτικές, αυτόφωρες διαδικασίες, σε ζητήματα που απαιτούν προσεκτική μελέτη.

Στο μεταξύ, στα βιβλιοπωλεία θα κυκλοφορήσει σύντομα το βιβλίο του δολοφονηθέντος διευθυντή του Charlie Hebdo, Σαρμπ, το οποίο είχε ολοκληρώσει λίγες μόλις ημέρες πριν από την εισβολή των τζιχαντιστών αδελφών Κουατσί στα γραφεία της εφημερίδας.

Με τίτλο «Ανοικτή επιστολή στους απατεώνες της ισλαμοφοβίας, που παίζουν το παιχνίδι των ρατσιστών», ο Σαρμπ θέλησε να διαλύσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί γύρω από την εμμονή του Charlie να καταδικάζει το Ισλάμ.

Το βιβλίο καταφέρεται με λύσσα κατά των γαλλικών ΜΜΕ και της προσήλωσής τους στην πολιτική γραμμή Σαρκοζί. «Τα χρόνια Σαρκοζί απελευθέρωσαν τον ρατσιστικό λόγο. Οταν ο αρχηγός του κράτους απευθύνεται στους ηλίθιους και στα καθάρματα και τους λέει να απελευθερωθούν, τι νομίζετε ότι θα γίνει;» γράφει ο εκλιπών διευθυντής, για να συνεχίσει με μία επίθεση κατά της θρησκοληψίας.

«Το πρόβλημα δεν αφορά το Κοράνι ή τη Βίβλο, τα δύο αυτά υπνωτικά μυθιστορήματα, αλλά τους πιστούς που τα διαβάζουν λες και επρόκειτο για φυλλάδια οδηγιών Ikea. Μόλις τα ΜΜΕ αποφάσισαν ότι η επαναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ θα πυροδοτούσε την οργή των μουσουλμάνων, τότε μόνο ορισμένες μουσουλμανικές οργανώσεις εξέφρασαν την οργή τους».

«Ηρθε η ώρα να απαλλαγούμε από τον ρυπαρό πατερναλισμό του λευκού αστού “αριστερού” διανοούμενου, που αποφάσισε ότι οι μουσουλμάνοι δεν έχουν χιούμορ», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή