Τις κινήσεις της κυβέρνησης αναμένουν οι επενδυτές στο Χ.Α.

Τις κινήσεις της κυβέρνησης αναμένουν οι επενδυτές στο Χ.Α.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα σαθρό έδαφος κινούμενης άμμου εξελίχθηκαν οι μεταπασχαλινές χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Η καθήλωση της αξίας των συναλλαγών χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ είναι ενδεικτικό της εγκατάλειψης της αγοράς από την πλειονότητα των χαρτοφυλακίων. Η αγορά συνεχίζει να απαξιώνεται με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στα επίπεδα του 1987.

Οι επενδυτές εύλογα θέλουν ξεκάθαρη λύση στο μείζον πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας και μόνο τότε θα ξεκινήσουν σοβαρές κινήσεις, οδηγώντας σε άνοδο τις μετοχές και σε πτώση των αποδόσεων και των spreads στην αγορά ομολόγων, η οποία έχει πλήρως απαξιωθεί. Αδύναμη εικόνα παρουσιάζει αυτή τη χρονική στιγμή το χρηματιστήριο, καθώς τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2015 έχει ανακοπεί η εισροή νέων κεφαλαίων. Ακόμη και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν «τραβήξει χειρόφρενο», περιμένοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης για να καλύψει τα ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα. Η διαμόρφωση των ημερησίων συναλλαγών χαμηλότερα των 70 εκατ. ευρώ είναι η ισχυρότερη ένδειξη ότι οι ξένοι επενδυτές απέχουν, ενώ οι Ελληνες συμμετέχουν ελάχιστα έως καθόλου.

Το σίγουρο είναι ότι έχει απογειωθεί το πολιτικό ρίσκο της χώρας, αυτή τη φορά όχι λόγω πρόωρων εκλογών, αλλά λόγω της οικονομικής ασφυξίας που θα επέλθει εάν δεν εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Μάιο.

Στην πρώτη μεταπασχαλινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση οι μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Στήριγμα στην αγορά έδωσαν οι μετοχές της Motor Oil, των ΕΛΠΕ και του ΟΠΑΠ. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 758,63 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,24%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,59 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,86%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,02%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Motor Oil (+7,42%), των ΕΛΠΕ (+3,06%), του ΟΠΑΠ (+2,33%) και της Coca Cola HBC (+0,43%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-11,71%), της Alpha Bank (-10,7%), της ΔΕΗ (-8,26%), της Πειραιώς (-7,72%), της MIG (-6,72%), της Viohalco (-5,42%), της Εθνικής (-5,26%), του ΟΤΕ (-4,95%), της Aegean Airlines (-4,64%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,27%).

Την Τετάρτη διατηρήθηκαν οι πιέσεις στην αγορά για 2η διαδοχική συνεδρίαση. Η αγορά έφθασε να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 750 μονάδων, που είναι και τα χαμηλότερα από τη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στο «κόκκινο». O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 743,95 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,94%. Ενδοσυνεδριακά η πτώση προσέγγιζε το 4% με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί έως και τις 728,61 μονάδες (-3,96%), ενώ αρχικά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 762,80 μονάδες (+0,55%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 65,62 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,22%.

Την Πέμπτη ανέκαμψε η χρηματιστηριακή αγορά, έπειτα από δύο πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικές απώλειες 4,13%. O Γενικός Δείκτης Τιμών επανήλθε πάνω από τα επίπεδα των 750 μονάδων και έκλεισε στις 752,37 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,13%. Αρχικά υποχώρησε έως τις 732,08 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 1,60%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 68,19 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT