Πιστωτική ασφυξία στην κτηματαγορά

Πιστωτική ασφυξία στην κτηματαγορά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα πιο μικρή προβλέπεται να διαμορφωθεί, τουλάχιστον κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, η συμμετοχή των τραπεζών στη χρηματοδότηση αγοραπωλησιών κατοικιών, επιδεινώνοντας και άλλο την κατάσταση στην αγορά. Αλλωστε, όπως έχουν κατά καιρούς σημειώσει φορείς του κλάδου, με την αγορά της στεγαστικής πίστης να μη λειτουργεί επί της ουσίας, δεν δύναται να υπάρξει κτηματαγορά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανέφερε εντός της εβδομάδας ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, προβλέπεται να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια δανειοδότησης προς τα νοικοκυριά, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας και ασφαλώς, εξαιτίας της πιστωτικής «ασφυξίας» που βιώνει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Επί της ουσίας, κατά τους προσεχείς μήνες αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η αγορά της στεγαστικής πίστης, καθώς η αβεβαιότητα έχει ήδη επικρατήσει και μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών κατοικιών. Ετσι, η ΤτΕ αναμένει και πτώση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ηδη, όπως αναφέρει πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ήταν μειωμένη και κατά το διάστημα του πρώτου τριμήνου, ως αποτέλεσμα της αποεπένδυσης που καταγράφεται στην αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2014, μόλις το 20% των συναλλαγών κατοικιών πραγματοποιήθηκε με τραπεζική χρηματοδότηση. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 82%, δείγμα του ότι έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στον κλάδο. Επιπλέον, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης δεν ξεπέρασε το 35% της συνολικής αξίας του ακινήτου, έναντι 70% το 2009. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι η μέση περίοδος αναμονής έως τη διάθεση των προσφερομένων προς πώληση κατοικιών (από την ημέρα που τέθηκαν προς πώληση) εκτιμάται ότι έφθασε στο ένα περίπου έτος το 2014, έναντι πέντε μήνες το 2009 (εκτιμήσεις υπηρεσιών της ΤτΕ). Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι η έκπτωση επί της αρχικής τιμής ήταν, κατά μέσον όρο, περίπου 22% το 2014, έναντι 12,6% το 2009. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της μεγάλης κρίσης που διέρχεται η αγορά, εν μέσω ενός διαρκώς αυξανόμενου αποθέματος απούλητων κατοικιών, το οποίο εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 200.000 – 250.000 πανελλαδικά, κυρίως λόγω της διάθεσης όλο και περισσότερων κατοικιών προς πώληση από ιδιώτες, που αδυνατούν να τις συντηρήσουν ή έχουν ανάγκη ρευστότητας. Μάλιστα, η τάση αυτή καταγράφεται, παρά την κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT