Μεγάλη αύξηση στα ενοίκια γραφείων στις Ηνωμένες Πολιτείες

Μεγάλη αύξηση στα ενοίκια γραφείων στις Ηνωμένες Πολιτείες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας αυξήθηκαν τα ενοίκια γραφείων στις ΗΠΑ κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, αναφέρει σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle. Ειδικότερα, η εταιρεία επισημαίνει ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, κυρίως λόγω της τόνωσης της απασχόλησης, που οδήγησε σε μεγαλύτερη ζήτηση για γραφειακούς χώρους. Βασικοί εκφραστές της εν λόγω ζήτησης είναι οι εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες αναζητούν τα ποιοτικότερα και πιο σύγχρονα κτίρια γραφείων στις κεντρικές επιχειρηματικές ζώνες των μεγαλύτερων πόλεων των ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νέα Υόρκη διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη διαθεσιμότητας κενών γραφείων και ταυτόχρονα καταγράφει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των τιμών ενοικίασης, αναφέρει χαρακτηριστικά η Jones Lang LaSalle. Υψηλή ζήτηση καταγράφουν επίσης το Κέμπριτζ στη Μασσαχουσέτη, το Πάλο Αλτο στην Καλιφόρνια και το Σάουθ Λέικ Γιούνιον στο Σιατλ. Στον αντίποδα, τα κτίρια γραφείων με χαμηλές προδιαγραφές ποιότητας παρουσιάζουν και τη χαμηλότερη ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι πόλεις οι οποίες διαθέτουν υψηλής ποιότητας κτίρια γραφείων και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό προσελκύουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση από τις εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας είναι και οι σύγχρονες υποδομές, κάτι που προσφέρουν μόνο τα νεόδμητα κτίρια γραφείων. Αυτός είναι για παράδειγμα και ο κλάδος που τροφοδοτεί την ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης.

Οπως όλα δείχνουν, τα ενοίκια γραφείων αναμένεται να κινούνται ανοδικά τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, δεδομένου ότι η ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων υπολείπεται της ζήτησης. Αυτό θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να διαπραγματευθούν υψηλότερες τιμές ενοικίασης, πιθανώς και με διψήφια ποσοστά αύξησης το προσεχές διάστημα. Σημειωτέον ότι κατά το πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα σε 15,6%. Ωστόσο, η Jones Lang LaSalle προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 15% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς πολλές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τα γραφεία τους, μισθώνοντας μεγαλύτερους χώρους γραφείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία καταγράφει συνεχείς ανόδους των τιμών των ενοικίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων στο 90% των αγορών που παρακολουθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή