Η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο

Η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ναυάγιο του αλιευτικού που ήταν γεμάτο πρόσφυγες στ΄ανοιχτά της Λιβύης αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πιθανόν η "χειρότερη τραγωδία" αυτού του είδους στη Μεσόγειο με τουλάχιστον 700 αγνοούμενους, αφού εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες ακόμη άνθρωποι ήταν κλεισμένοι και στα αμπάρια. Χθες βράδυ ο επίσημος απολογισμός του ναυαγίου, που σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ήταν 24 νεκροί και 28 διασωθέντες, 'οπως ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο απολογισμός ωστόσο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς περνούν οι ώρες. Επιζήσαντες τους οποίους επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκαναν λόγο για 700 ανθρώπους πάνω στο πλοίο. Η εισαγγελία της Κατάνης στη Σικελία ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ένας από τους 28 επιζήσαντες, τον οποίο μπόρεσε να εξετάσει, ανέφερε ότι 950 άνθρωποι ήταν πάνω στο αλιευτικό, ανάμεσά τους σχεδόν πενήντα παιδιά και περίπου 200 γυναίκες.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε η ιταλική ακτοφυλακή που ζήτησε ταυτόχρονα από πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο σημείο όπου ήταν το αλιευτικό. Φθάνοντας εκεί, περίπου 220 χλμ. νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, το πλήρωμα του φορτηγού είδε το αλιευτικό να βυθίζεται. Αυτό πιθανόν συνέβη όταν εκατοντάδες πρόσφυγες έσπευσαν την ίδια πλευρά του αλιευτικού βλέποντας το φορτηγό που πλησίαζε, δήλωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

Καθημερινά, 500 έως 1.000 πρόσφυγες περισυλλέγονται από την ιταλική ακτοφυλακή ή εμπορικά πλοία. Περισσότεροι από 11.000 μέσα σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή