Με τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων η πληρωμή μισθών-συντάξεων τον Απρίλιο

Με τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων η πληρωμή μισθών-συντάξεων τον Απρίλιο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπεγράφη χθες, η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης –πλην ασφαλιστικών ταμείων– στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από το κράτος, με απώτερο στόχο στην παρούσα φάση να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα. Η κίνηση αυτή αναμένεται να εξασφαλίσει 1-1,2 δισ. ευρώ στο κράτος. Ωστόσο, δεν λύνει το ζήτημα ρευστότητας του Δημοσίου, αλλά μεταθέτει το πρόβλημα για το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου.

Με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου να έχουν φθάσει σε οριακό σημείο και την κυβέρνηση να μην μπορεί να καταβάλει μισθούς και συντάξεις από τις 24 έως τις 30 Απριλίου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, αποφάσισε χθες να προχωρήσει στην παραπάνω ΠΝΠ. Πλέον, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες «υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας» όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ. Και σημειώνεται ότι «από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

Σύμφωνα με παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, οι φορείς θα λαμβάνουν απόδοση 2,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ το κράτος θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα εν λόγω κεφάλαια μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos για έως 15 ημέρες). Αν και σαφής εκτίμηση για το ύψος των κεφαλαίων που θα κατατεθούν στην ΤτΕ δεν μπορεί να γίνει, υπολογίζεται ότι από την ΠΝΠ το Δημόσιο θα αξιοποιήσει περί το 1-1,2 δισ. ευρώ άμεσα. Ετσι, θα καλύψει υποχρεώσεις 1,9 δισ. ευρώ από τις 24 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων.

Πάντως, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν επιλύεται το πρόβλημα ρευστότητας του Δημοσίου. Απλώς δίνεται πρόσκαιρη λύση και διασφαλίζεται η καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα, μεταθέτοντας το πρόβλημα για περίπου 15 ημέρες αργότερα. Αλλωστε, το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τα κεφάλαια στους φορείς που θα καταθέσουν υποχρεωτικά τα διαθέσιμά τους σε λογαριασμό της ΤτΕ, εάν οι τελευταίοι έχουν ανάγκη να τα χρησιμοποιήσουν μετά το πέρας του προβλεπόμενου 15νθημέρου. Οπότε, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα κεφάλαια που θα βρεθούν στην ΤτΕ τις επόμενες ημέρες, θα παραμείνουν προς εκμετάλλευση από το Δημόσιο και μετά τη λήξη των 15 ημερών.

Επί της ουσίας, η ταμειακή διευκόλυνση του Δημοσίου θα διαρκέσει περίπου έως τις 10 Μαΐου. Δηλαδή, μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαΐου, που η Αθήνα υπολογίζει στην εκταμίευση μέρους των δόσεων που εκκρεμούν και ειδικότερα στη διάθεση του 1,9 δισ. ευρώ που αφορούν τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υποχρεούνται να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα οι εισηγμένες εταιρείες στις οποίες διατηρεί συμμετοχή του Δημόσιο καθώς και οι συνδεδεμένες εταιρείες με τις εισηγμένες. Επίσης εξαιρούνται εταιρείες που είναι σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου χρηματοδοτούμενα από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ σε ποσοστό άνω του 50%. Γι’ αυτούς τους φορείς, παραμένει εθελοντική η κατάθεση των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ, ενώ εκτιμάται ότι έχουν ρευστότητα της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή