«Είχαν κλειδώσει το αμπάρι και πνίγηκαν όλοι»

«Είχαν κλειδώσει το αμπάρι και πνίγηκαν όλοι»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΚΑΤΑΝΗ. Ερευνα για τα αίτια της τραγωδίας του σαββατόβραδου ξεκίνησε χθες ο εισαγγελέας της Κατάνης, ενώ κάποιες από τις σορούς των θυμάτων του ναυαγίου, που μπορεί να αποδειχθεί το πιο πολύνεκρο της σύγχρονης ιστορίας στη Μεσόγειο, έφθασαν στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα. Από τους επιβαίνοντες στο αλιευτικό, που τοποθετούνται σύμφωνα με αντικρουόμενες μαρτυρίες ανάμεσα στους 700 και στους 950, επέζησαν μόλις 28.

Μια εκτεταμένη κηλίδα καυσίμων και κάποια σκόρπια αντικείμενα είναι το μόνο που απέμεινε από το σκάφος που βυθίστηκε σε απόσταση 70 μιλίων από τις λιβυκές ακτές, 180 μιλίων από τη Λαμπεντούζα και 160 μιλίων από τη Μάλτα το βράδυ του Σαββάτου.

«Help! Help! We are too many on the boat» είπε στα αγγλικά η φωνή που τηλεφώνησε στον θάλαμο επιχειρήσεων της ιταλικής ακτοφυλακής, το μεσημέρι του Σαββάτου. Το σήμα που δόθηκε στα εμπορικά πλοία οδήγησε το πορτογαλικό εμπορικό King Jacob να αναζητήσει το σκάφος, που είχε μήκος 23 μέτρα. Ηταν πια μεσάνυχτα όταν οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό είδαν από μακριά τα φώτα του King Jacob και, σύμφωνα με μαρτυρίες, άρχισαν να φωνάζουν και να γνέφουν προς το μέρος του εμπορικού, προκειμένου να γίνουν αντιληπτοί.

Η σωτηρία απείχε ελάχιστα από την τραγωδία. Ο καιρός ήταν καλός, αλλά η απότομη μετακίνηση προς τη μία πλευρά σε ένα τόσο βαρυφορτωμένο σκάφος φαίνεται ότι προκάλεσε την ανατροπή και τη βύθισή του. Κάποιοι απ’ όσους βρίσκονταν στο κατάστρωμα κατόρθωσαν να πηδήξουν στη θάλασσα, ενώ για όσους ήταν κλεισμένοι στο αμπάρι δεν υπήρχε καμία ελπίδα.

Τουλάχιστον δύο από τους επιζώντες βρέθηκαν να κολυμπούν κρατώντας αντί σχεδίας νεκρούς συνεπιβάτες, όπως ανέφεραν τα συνεργεία διάσωσης. Μόλις 24 πτώματα ανασύρθηκαν από τα νερά της γύρω περιοχής, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες παρασύρθηκαν μαζί με το σκάφος στον παγωμένο βυθό, που στο σημείο αυτό έχει βάθος 400 μέτρων.

Οι διασωθέντες, όλοι άνδρες, κατάγονται από τη Σομαλία, την Ερυθραία, τη Σενεγάλη, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Γκάνα, τη Σιέρα Λεόνε, αλλά και το Μπανγκλαντές. «Ημασταν συνολικά 950, σαράντα-πενήντα παιδιά, 200 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες» είπε ένας από τους διασωθέντες, υπήκοος Μπανγκλαντές, που έφερε τραύμα στο στήθος και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Κατάνης. «Οι διακινητές είχαν κλειδώσει τις πόρτες του αμπαριού για να μη βγουν όσοι ήταν μέσα και πνίγηκαν όλοι».

Ο 32χρονος αναμένεται να δώσει σήμερα κατάθεση στον εισαγγελέα της Κατάνης, Τζοβάνι Σάλβι. Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο Σάλβι είπε ότι «εκατοντάδες άτομα» βρίσκονταν στο αμπάρι του αλιευτικού, εκατοντάδες ήταν κλεισμένοι στο δεύτερο επίπεδο και εκατοντάδες βρίσκονταν στο κατάστρωμα. Ο Σάλβι είπε ότι η εκτίμηση για 950 άτομα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, και ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ακτοφυλακής, με βάση τις παρατηρήσεις της, στο αλιευτικό επέβαιναν περίπου 700 άτομα.

Κανείς δεν ξέρει ποιοι ήταν, κανείς δεν ξέρει αν οι οικογένειές τους πληροφορήθηκαν τον χαμό τους και κανείς ποτέ δεν θα τους βρει σε τόσο μεγάλα βάθη. Η επικεφαλής της οργάνωσης Save the Children στην Κατάνη παρατήρησε ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν χαθεί στα νερά της Μεσογείου πάνω από 1.000 άνθρωποι «σχεδόν τόσοι όσοι στον Τιτανικό και 32 φορές περισσότεροι απ’ όσους πνίγηκαν στη βύθιση του Κόστα Κονκόρντια».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 3.500 άνθρωποι πνίγηκαν πέρυσι προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ενώ 219.000 έφθασαν σώοι.

Σήμα κινδύνου

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανέφερε ότι δύο ακόμη σκάφη εξέπεμψαν σήμα κινδύνου στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν, στο ένα επέβαιναν περίπου 100 άτομα και στο άλλο 300. Σύμφωνα με το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μεταξύ των 300 επιβαινόντων υπήρχαν 20 νεκροί και το σκάφος βυθιζόταν. Χθες ανακοινώθηκε επίσης η εξάρθρωση δικτύου διακινητών, με 23 συλλήψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT