H κατανάλωση στηρίζει και τη γερμανική οικονομία

H κατανάλωση στηρίζει και τη γερμανική οικονομία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανεργία και την αύξηση των μισθών θα συντηρήσει την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία της βιομηχανίας τους δύο τελευταίους μήνες, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Η οικονομία της Γερμανίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ωστόσο η ανάπτυξη δεν θα συνεχιστεί με τον ισχυρό ρυθμό που υποδήλωνε η επίδοση του τετάρτου τριμήνου του 2014, προειδοποίησε χθες η Bundesbank. Είναι γνωστό ότι η γερμανική οικονομία αποτέλεσε τη φωτεινή εξαίρεση τα τελευταία χρόνια οπότε και οι περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης είτε βυθίστηκαν σε ύφεση είτε παρέμειναν στάσιμες. Ωστόσο ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης 0,7% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2014 δεν πρόκειται να επαναληφθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. «Τα οικονομικά στοιχεία από τη βιομηχανία ήταν απογοητευτικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Αυτό όμως δεν θα ανακόψει την ανοδική πορεία», αναφέρεται στην έκθεση της Bundesbank. Η ιδιωτική κατανάλωση θα αποτελέσει το κυριότερο στήριγμα της γερμανικής οικονομίας το επόμενο διάστημα και θα συντηρήσει την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία είχε απειληθεί με στασιμότητα πέρυσι το καλοκαίρι. «Το εξαιρετικά καλό περιβάλλον για την κατανάλωση, βασισμένο στην καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας και την ισχυρή αύξηση των μισθών σε πραγματικούς όρους, υποδηλώνουν ότι αυτή η εξέλιξη θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα», σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Μάλιστα η Bundesbank θεωρεί πως αν η ανεργία παραμείνει στο σημερινό πολύ χαμηλό επίπεδο, τότε θα είναι «οικονομικά διαχειρίσιμη» η περαιτέρω μείωση του φόρου ύψους 3% που επιβάλλεται στους εργαζομένους για να συγκεντρώνονται πόροι για την καταβολή επιδόματος ανεργίας.

Τα τέσσερα σημαντικότερα οικονομικά think tanks της Γερμανίας αναθεώρησαν πρόσφατα προς το καλύτερο τις οικονομικές τους προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2015 από το 1,2% στο 2,1%. Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι τόσο αισιόδοξο, δεδομένου ότι για το 2015 προβλέπει ανάπτυξη 1,6% και 1,7% το 2016. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η σημαντική εξασθένηση του ευρώ και η μεγάλη πτώση των τιμών της ενέργειας από τα μέσα του 2014 και μετά ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και γενικότερα τον εξαγωγικό τομέα, και ως γνωστόν η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη της Ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά, αρνητικά επιδρά η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, η συνεχιζόμενη αδυναμία συνολικά της Ευρωζώνης και η επιβράδυνση πολλών μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών εξαιτίας της αναμενόμενης αλλαγής νομισματικής πολιτικής από τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή