Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα έχει εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή του κοινού νομίσματος. Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ουσιαστικά είναι μια ακόμα ένδειξη των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Ευρωζώνης, η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Ειδικά για την Ελλάδα, το δημόσιο χρέος της διογκώθηκε στο νέο επίπεδο ρεκόρ του 177,1% του ΑΕΠ στα τέλη του παρελθόντος έτους, εν συγκρίσει με το 175% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat. Συνολικά, τώρα, για την Ευρωζώνη το δημόσιο χρέος ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ του 91,9% το 2014, έναντι του 90,9% του 2013.

Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τα επιχειρήματα και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι ζητούν από την Ελλάδα να αναζωογονήσει την οικονομία της, προτού λάβει περαιτέρω στήριξη. Η όποια πρόοδός της θα εξεταστεί στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας. Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι οι διεθνείς πιστωτές της χώρας πιθανώς θα πρέπει να περιμένουν ώς τα μέσα Μαΐου για να διαπιστώσουν εάν η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

«Κανένας δεν είναι αισιόδοξος με την υπόθεση της Ελλάδας, εάν θέλουμε να πούμε την αλήθεια» διευκρίνισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν – Κλοντ Τρισέ. «Ολα εξαρτώνται από το εάν θα ωριμάσει η ελληνική κυβέρνηση στις απόψεις της και αντιληφθεί ότι σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμεί να εξασφαλίσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, που είναι και οι μείζονες στόχοι της, θα πρέπει να καταρτίσει πρόγραμμα ανάκαμψης, που εμπνέει εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα».Τα στοιχεία φανερώνουν ότι τα επίπεδα δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι υψηλότερα σχεδόν κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα του 156,9% του ΑΕΠ, το 2012. Εκείνη τη χρονιά έλαβε το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Επιπλέον, μέσα από τα στοιχεία καταδεικνύεται ότι άλλες εύθραυστες οικονομίες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να αγωνίζονται να ελέγξουν τα επίπεδα δημόσιου χρέους, ακόμα κι αν η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη επιταχύνεται. Το ογκώδες χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε και παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά το αντίστοιχο της Ελλάδας. Το 2013 διαμορφώθηκε στο 128,5% του ΑΕΠ και το 2014 ανήλθε περαιτέρω στο 132,1% του ΑΕΠ. Στην τρίτη θέση, τέλος, απαντάται η Πορτογαλία, η οποία είδε το χρέος της να αυξάνεται από το 129,7% του ΑΕΠ το 2013 στο 130,2% του ΑΕΠ το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή