Σχέδιο ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ε.Ε.

Σχέδιο ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ε.Ε.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιό της για την ενιαία ψηφιακή αγορά ετοιμάζεται να παρουσιάσει το προσεχές διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιουργώντας κοινό πλαίσιο σε ευρύτατο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών από τις τηλεπικοινωνίες έως τα ΜΜΕ και τις ηλεκτρονικές αγορές.

Η Κομισιόν ενδιαφέρεται να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν στην ψηφιακή αγορά, αναφέρουν οι Financial Times. Οπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο, ένας από τους λόγους που την οδηγούν σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι το διαφοροποιημένο καθεστώς: επί παραδείγματι, οι εταιρείες με δραστηριότητα στην παραγωγή περιεχομένου, ώστε οι χρήστες να κάνουν κλήσεις και να στέλνουν μηνύματα δωρεάν στο Διαδίκτυο (όπως η Viber και το Skype), δεν υπόκεινται σε κοινούς κανόνες με τους συμβατικούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πριν από μία εβδομάδα οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού των Βρυξελλών βρέθηκαν στο προσκήνιο εξαιτίας της κινητοποίησής τους για την Google. Θεωρώντας μετά πενταετή έρευνα ότι ο αμερικανικός κολοσσός παραβιάζει τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού και διαστρεβλώνει τα αποτελέσματα διαδικτυακής αναζήτησης, την εγκάλεσαν για τις πρακτικές της. Η εταιρεία κινδυνεύει με υψηλό πρόστιμο.

Οι πρώτες αντιδράσεις είχαν να κάνουν με τα αντιαμερικανικά αισθήματα της Επιτροπής και την τάση ευρωπαϊκού προστατευτισμού. Πιθανώς και η πρωτοβουλία της για την ομογενή ψηφιακή αγορά να πυροδοτήσουν εκ νέου τέτοιες αντιδράσεις. Πάντως, εκτιμάται ότι ειδικά οι παραδοσιακοί όμιλοι τηλεπικοινωνιών στη Γηραιά ήπειρο θα ικανοποιηθούν από τις μεταρρυθμίσεις, επειδή ανέκαθεν διαμαρτύρονταν για την ευνοϊκή μεταχείριση των νεότευκτων διαδικτυακών εταιρειών, οι οποίες υπόκεινται σε πιο χαλαρές ρυθμίσεις. Οπως ακριβώς διερευνά την περίπτωση της Google, ανάλογα θα κινηθεί η Κομισιόν και στην περίπτωση της Amazon ως προς το πώς εμφανίζει και αυτή τα αποτελέσματα αναζήτησης και πώς χρησιμοποιεί τα δεδομένα των χρηστών. Η μέχρι στιγμής κινητοποίηση, που αφορούσε την περιαγωγή των κλήσεων και την ουδετερότητα στο Ιντερνετ (την αντιμετώπιση όλων των δεδομένων ισότιμα), είχε ανεπάρκειες, όπως το αναγνωρίζει και η Κομισιόν. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ε.Ε. ευελπιστεί πως η νέα προσέγγιση θα τονώσει τις επενδύσεις στην καινοτομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή