Η κυπριακή κυβέρνηση καθυστερεί την πώληση της Cyta Hellas

Η κυπριακή κυβέρνηση καθυστερεί την πώληση της Cyta Hellas

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγώνει» και η πώληση της Cyta Hellas. Αυτή τη φορά όχι τόσο εξαιτίας των προβλημάτων στην ελληνική οικονομία και το πιθανό Grexit, αλλά εξαιτίας της υπαναχώρησης της κυπριακής κυβέρνησης. H τελευταία, εξερχόμενη των μνημονιακών υποχρεώσεων, κοιτά πως να αποφύγει τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, η οποία έχει ηλεκτρίσει πολιτικά τη Μεγαλόνησο.

Σημειώνεται ότι για τη θυγατρική της κυπριακής Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) έχει ενδιαφερθεί η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind Hellas. Ωστόσο οι Κύπριοι πωλητές εμφανίζονται αδιάφοροι, καθώς περιμένουν να ξεκαθαρίσουν το μακροοικονομικό περιβάλλον στο νησί και οι υποχρεώσεις της κυπριακής κυβέρνησης προς την τρόικα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση και σημείωναν ότι η Cyta Hellas μπορεί μέχρι το τέλος του έτους να «θυσιαστεί» εν είδει Ιφιγένειας, με στόχο να παραμείνει η μητρική εταιρεία υπό τον έλεγχο του κυπριακού Δημοσίου. Ετσι θα μπορούσε συνδυαστικά να δοθεί ένα μειοψηφικό μερίδιο της ATHK και το 100% των μετοχών που κατέχει στη θυγατρική της στην Ελλάδα.

Η αποκρατικοποίηση της ATHK είναι η πρώτη που ετοιμάζεται στη νησιωτική χώρα στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεών της. Η μονάδα αποκρατικοποιήσεων της Κύπρου έχει ήδη προσλάβει τους συμβούλους της αποκρατικοποίησης (Citi και PricewaterhouseCoopers) και εκτιμά πως μια συμφωνία για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ως ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η ΑΤΗΚ παραμένει ακόμη μια κρατική δομή του αρμόδιου υπουργείου.

Για την εταιρεία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ενδιαφέρον έχει εκφράσει η Vodafone. Αν αυτό συμβεί, τότε η στρατηγική αυτή ταιριάζει και με εκείνη που ακολουθείται στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η Vodafone συνεργάζεται στενά με τη Wind Hellas για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι Wind Hellas και Vodafone-Panafon διεκδικούν από κοινού τη Forthnet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT