Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό για λιγότερα ατυχήματα

Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό για λιγότερα ατυχήματα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΟΥΝΤΕΝ ΒΙΟΥ. «Κλειδί» για τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων αποτελούν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, που είναι επίσης ικανά να μεταμορφώσουν εκ βάθρων την ίδια τη βιομηχανία αυτοκινήτου. Αυτό υπογράμμισε ο Ρέι Κούρτσβαϊλ, ειδικός της τεχνητής νοημοσύνης στην Google, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Ενωσης Σχεδιαστών Αυτοκινήτων. «Η τεχνολογία αυτή είναι αποτελεσματική και δεν απέχει μελλοντικά πολύ. Δεν μπορώ, ωστόσο, να σας δώσω σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δούμε αυτόνομα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους», είπε ο κ. Κούρτσβαϊλ.

Τα αυτόνομα οχήματα της Google χωρίς οδηγό έχουν ήδη διανύσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο χλμ., χωρίς να σημειωθεί ούτε ένα ατύχημα. «Κάποια ημέρα, θα καταγραφεί ατύχημα με αυτόνομο όχημα και αυτό θα αποτελεί πρωτοσέλιδη είδηση. Οσο, όμως, μιλάμε σε αυτή την αίθουσα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα σε συμβατικά αυτοκίνητα», είπε ο σχεδιαστής της Google στους συγκεντρωμένους.

«Σήμερα τα δυστυχήματα στους οδικούς άξονες από συμβατικά αυτοκίνητα είναι ο λόγος θανάτου 1,2 εκατ. ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Τα αυτόνομα αυτοκίνητα, από τη μεριά τους, θα μπορούν να ευνοήσουν την ορθολογική χρήση των δρόμων και των χώρων στάθμευσης, εφόσον η τεχνολογία που τα κινεί βελτιωθεί σε ικανό βαθμό.

»Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αγοράζουν αυτοκίνητα. Το επιχειρηματικό μοντέλο των ταξί Uber μας έδειξε, όμως, ότι τα συνεργατικά και αυτόνομα πρότυπα στην οδήγηση έχουν μέλλον. Σκεφτείτε τώρα το μοντέλο αυτό χωρίς οδηγό. Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες», κατέληξε ο κ. Κούρτσβαϊλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT