Η στάση πληρωμών απειλεί με εξαφάνιση τις επιχειρήσεις

Η στάση πληρωμών απειλεί με εξαφάνιση τις επιχειρήσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε χθες ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες του κλάδου, καθώς προειδοποίησε ότι η στάση πληρωμών, την οποία έχει επιβάλει επί της ουσίας ο δημόσιος τομέας το τελευταίο διάστημα, απειλεί με εξαφάνιση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα δημόσια έργα. Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί στο αρνητικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στις κατασκευές, μέσω της συνεχούς μείωσης του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, του «παγώματος» των ιδιωτικών επενδύσεων, της έλλειψης χρηματοδότησης και πιστώσεων από τον τραπεζικό τομέα και της καταβαράθρωσης της αγοράς κατοικίας.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση των εταιρειών του ΣΤΕΑΤ, εκφράστηκε η ελπίδα ότι η πρωτοφανής οικονομική κρίση «θα αντιμετωπιστεί μέσα από τις κινήσεις και κρίσιμες αποφάσεις τού αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος». Σύμφωνα, μάλιστα, με τους εκπροσώπους του κλάδου, όσο πιο γρήγορα η Πολιτεία προχωρήσει σε μέτρα που ενισχύουν την αναπτυξιακή στροφή τόσο πιο έντονα και αποτελεσματικά θα ενισχυθεί και επιταχυνθεί η ανάκαμψη.

Παράλληλα, διατυπώθηκε και μια σειρά ζητημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης από την Πολιτεία, αρχής γενομένης βέβαια από την εξάντληση όλων των περιθωρίων όσον αφορά τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς πολλές εξ αυτών βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας. Παράλληλα, ζητείται η άμεση ανακοπή της πτωτικής πορείας του ΠΔΕ, με τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για δημόσιες επενδύσεις που αφορούν την εκτέλεση έργων κάθε μορφής, μικρών και μεγάλων.

Ο ΣΤΕΑΤ ζητάει, επίσης, τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου για την ανάθεση κι εκτέλεση δημόσιων έργων, ενώ σημαντική κρίνεται και η ανάγκη για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων κάθε μορφής κατά την εκτέλεση των έργων. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να επισπευσθούν οι απαλλοτριώσεις, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι ακραίες καθυστερήσεις από την Αρχαιολογία, που συχνά προκαλούν τεράστιες καθυστερήσεις στα έργα.

Παρόμοιους προβληματισμούς κατέθεσε και ο Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), που εκπροσωπεί και τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου, τονίζοντας ότι η πρόσφατη κίνηση για κατάθεση των αποθεματικών των δήμων και των περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να πλήξει καίρια τις εταιρείες που εκτελούν έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς εκ των πραγμάτων θα «παγώσουν» όλες οι πληρωμές. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα πληγούν πάνω από 1.000 εκτελούμενα έργα, αξίας της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT